Skillnaden mellan lightläsk och vanlig läsk

Är det nyttigare att dricka lightläsk än vanlig, eller får man i sig massa konstigheter när man väljer det lättare alternativet? Vi försöker reda ut vad du bör välja och varför. Nu finns många läsksorter i lightvarianter – som numera inte bara heter “light” utan även saker som “zero”, “sugar free” eller kort och gott bara “free”.

Sötningsmedlen bedöms som säkra

Lightläsk innehåller inte socker utan istället sötningsmedel. Sötningsmedlet ger drycken den söta smaken. Som sötningsmedel räknas sockeralkoholer, dit till exempel xylitol räknas, och andra söta ämnen som utvunnits ur växter eller som är syntetiskt framställda. De sötningsmedel som används som tillsatser i till exempel lightläsk eller tuggummi, har bedömts som helt säkra av europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa.

Sötningsmedlet tas upp långsamt och ofullständigt, vilket leder till att vatten hålls kvar i tarmen. Om man får i sig stora mängder av vissa av sockeralkoholerna kan man därför få diarré. Om ett livsmedel innehåller mer än tio procent sockeralkoholer måste det märkas med texten att överdriven konsumtion kan ha laxerande effekt.

Vissa sockeralkoholer betraktas som mindre skadliga för tänderna, om man jämför med vanligt socker. Det beror på att de inte sänker pH-värdet i munnen. När syra bildas i munnen blir det nämligen lättare hål i tänderna.

Är sötningsmedel farligt för hälsan?

Enligt Livsmedelsverket är alla sötningsmedel som används i de produkter som säljs i butik godkända och har undersökts noga i studier på celler, djur och människor. De har bedömts som helt säkra som livsmedelstillsatser.

Undantaget är personer med ämnesomsättningssjukdomen fenylketonuri (PKU) – de ska undvika att få i sig aspartam. Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av två aminosyror som ingår som byggstenar i många proteiner i vår normala kost. Aspartamet bryts ner i magsäcken och tarmkanalen och en av nedbrytningsprodukterna är metanol, ett ämne som finns naturligt i små mängder i frukt och fruktjuicer. Enligt Livsmedelsverket är den mängd metanol som tillförs kroppen från ett glas aspartamsötad läsk mindre än den mängd som finns naturligt i ett glas apelsinjuice. Sen finns det andra hälsofördelar med apelsinjuice, särskilt om du väljer färskpressad utan socker och andra tillsatser, nämligen att apelsin är rikt på C-vitamin.

Hur mycket aspartam är okej?

WHO:s internationella expertgrupp JECFA har fastställt ett acceptabelt dagligt intag (ADI-värde) för aspartam, och det ligger på 40 milligram per kilo kroppsvikt och dag. Det innebär att en person som väger 60 kg kan konsumera 2,4 gram aspartam/dag, och eftersom aspartamsötade läskedrycker högst får innehålla 0,6 gram/liter, betyder det att man högst får dricka fyra liter aspartamsötad läsk/dag. Precis som allt annat gäller det att konsumera lightläsk med måtta, och då är det svårt att komma upp i så stora volymer. Och är man törstig är det bättre att dricka vatten.

Jämför man med vanlig läsk så innehåller en burk Coca-Cola (330 ml) 10 sockerbitar, en burk Red Bull (250 ml) 8 sockerbitar och en flaska Loka Crush (50 cl) ungefär 5,5 sockerbitar.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer