fbpx

Viktigt att veta om julmiddagen

Julen är en av de viktigaste och mest efterlängtade högtiderna i världen. Detta är när vi samlas med våra nära och kära till julmiddagen. Läs vidare för att lära dig mer om historian bakom julmiddagen.

Julmiddagen – en översikt

Julen firas traditionellt genom att äta middag med sina nära och kära. Julmiddagen kan påbörjas när som helst från julaftons kväll till juldagens kväll. Maträtterna som tillagas till middagen är ofta rikliga och har olika betydelser. Ibland finns det en ritual som tillhör rätten, vilket förknippas med religiöst firande. Olika länder har olika varianter av de rätter som serveras. Till exempel har länder som koloniserats av britterna vanligtvis ugnsbakat kött och pudding på bordet. Vilken maträtt som än förbereds för julmiddagen har de alla en historia som gjorde dem till vad de är idag.

Saker du antagligen inte känner till om julmiddagen

Gåvor har utbytts. Barnen har öppnat sina och kan man tro… Leksaker! Vad annars? Julen är inte komplett utan den efterlängtade julmiddagen. Faktum är att man i nästan alla länder har måltiden som central del av julfirandet. Vad som serveras vid middagen är vanligtvis en tradition som nedärvts av många generationer.

I västerländska kulturer ser man ofta kalkon fylld med potatisfyllning, vilken serveras med sås och grönsaker. Efterrätten inkluderar ofta paj och glass. Denna måltid kommer från traditioner som kan spåras tillbaka till medeltiden.

Dessa är några fakta om julmiddagen som du kanske inte är medveten om. Dessa är roliga att känna till så att du kan imponera på din familj vid nästa julmiddag med historier om densamma.

  1. Kex i form av djur var julgodis en gång i tiden. Dessa kex introducerades under julsäsongen år 1902. Snöret som vanligtvis kan ses på paketet var menad att användas vid upphängning av paketet i julgranen. 2. Historier berättar om hur polkagrisar i käppform uppfanns år 1670. Körmästaren vid katedralen i Köln beställde godis i formen av en krok så att dessa kunde delas ut till barnen som deltog vid kyrkans event. De delades ut för att hålla barnen tysta. Ränderna tillkom senare.
  2. Sugar plums är inte alls plommon. De är godisar som utvecklades under 1600-talet. De var hårda sockerbollar som omslöt ett korn, en nöt eller en kryddväxt. Tillverkningen av det som kallas sugar plums är ganska komplicerad vilket gjorde godiset dyrt. När tillverkningen mekaniserades fick många fler råd att köpa sugar plums.
  3. Har du någonsin ätit fruktkaka? Är du medveten om att dessa kakor har lång hållbarhet? Detta tack vare de konserverande egenskaperna hos sockret och den spritdryck som tillsätts. Fruktkaka utvecklades ursprungligen för att bakas vid skördesäsongens slut och för att kunna sparas till början av nästa års skördesäsong. Bönderna trodde att detta skulle ge dem tur vid nästa skörd.
  4. Mince pie (eller köttfärspaj) garnerades ursprungligen med en liten Jesus i krubban på toppen. Detta var traditionen under medeltiden och köttfärs, frukt, nötter och kryddor som kanel, kryddnejlika och muskot tillsattes. Dagens mince pie innehåller inget kött.
  5. Under medeltidens England föredrog man påfågel istället för kalkon som främsta proteinkälla vid julmiddagen. Vildsvin var även en vanlig rätt vid julmiddagen. Påfågel byttes mot kalkon av Henry VIII under 1500-talet.
  6. I Australien infaller julen mitt i sommaren. Måltiden är liknande den traditionella amerikanska och engelska. Men istället för att använda ugnen väljer man i Australien att gå ut och använda grillen.
  7. Försök lägga ihop alla kalorier i rätterna som serveras till julmiddagen. Vanligtvis hamnar man då över 7000 kalorier.
  8. Julpudding är en traditionell brittisk efterrätt som ätits i många århundraden. Den består ofta av frukter, talg, melass och kryddor. Den största julpuddingen genom historien gjordes i Lancashire år 1992. Den vägde 3 280 kg.
  9. I Storbritannien göms mandariner i snälla barns julstrumpor. Denna tradition har ursprung i Frankrike.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer