fbpx

5 viktiga ingredienser som gör det thailändska köket så speciellt

Du har förmodligen haft nöjet att smaka mat från eller i Thailand någon gång i ditt liv. Då vet du säkert att du kan förvänta dig en läcker kombination av krispiga grönsaker, färska örter och delikata kryddor i kombination med kött från kyckling, fläsk eller läckra skaldjur. Bortsett från detta är grunden för de flesta thailändska rätter det så kallade kladdiga riset, ”Khao Niao”, som tjänar som tillbehör.

Man kan säga att det thailändska köket i huvudsak är en perfekt blandning av rätter från olika asiatiska länder, där det kinesiska köket utan tvekan är det mest betydelsefulla bidraget. Tillagningstekniker som röran och fritering är djupt integrerade i landets matkultur. Spännande kompositioner av exotiska smaker, färger och texturer smälter samman med en stor variation av läckra skaldjur och köket kan använda sig av många arter av fisk, bläckfisk eller krabba. Ingredienser som mjölk eller grädde ersätts vanligen med kokosmjölk och förstärks med smarta kryddvariationer.

När du äter på en traditionell lokal restaurang eller i en av de otaliga kockbutikerna i Thailand stimuleras dina sinnen redan innan du äter maten. Aromatiska dofter tränger ut från köket och matlagningsområdet och höjer din förväntan på rätterna. Hemligheten är de aromatiska kryddorna och färska örterna som inte får saknas i någon maträtt. Om du är benägen att vilja laga en thailändsk måltid själv har vi en omfattande lista över de mest grundläggande men avgörande kryddor och örter som du måste inkludera.

Koriander

Koriander är en krydda som framställs av de runda, bruna fröna från korianderplantan, som tillhör persiljefamiljen. Även om namnet i sig kan användas för att beskriva hela växten, hänvisar de flesta till den krydda som produceras från växtens frön när de talar om koriander. Visste du att växtens blad vanligtvis kallas koriander? Detta kommer från det spanska ordet för koriander eller kinesisk persilja.

Experter tror att användningen av koriander går tillbaka till minst 5 000 f.Kr. Den nämns till och med i Gamla testamentet, där det manna som gavs till judarna som flydde från Egypten beskrevs som liknade korianderfrö. Det är därför ingen överraskning att koriander har använts medicinskt i århundraden. Koriander tros hjälpa till med matsmältningsproblem och kan användas för att hjälpa till att reglera förhöjda blodsockernivåer för personer som lider av diabetes. Andra användningsområden är lindring av hemorrojder och smärtsamma leder, behandling av höga kolesterolnivåer, munsår, anemi och hudinflammation.

Korianderns förföriska doft ger en unik arom till alla maträtter och lockar smaklökarna på ett utsökt sätt. Korianderroten är utan tvekan det mest aromatiska elementet i en thailändsk maträtt. Doften och smaken är betydligt starkare än bladen, vilket gör roten till en perfekt krydda att stötas till pastor. Korianderrötter förekommer därför i thailändska curryrätter som ett skarpt tillägg.

Ingefära

Ingefära är en välkänd krydda och medicinalväxt för många människor runt om i världen. Ingefärste, som tillagas genom att brygga över eller kort koka tunna skivor av ingefära, är en kryddig och hälsosam dryck som smakar lika bra i tropisk värme som under kalla vinterdagar. Många av oss har haft nytta av den lindring som denna behandling kan ge oss under kalla årstider.

Färsk ingefära, även kallad grön ingefära, finns lätt tillgänglig på många lokala marknader. Om rå, skalad ingefära, riven eller finhackad, tillsätts i maträtter utan långvarig tillagning smakar den kryddigt och behagligt hett. Om roten kokas länge ökar skärpan, men den friska aromen försvinner. Stekt ingefära smakar annorlunda. Om de hackade skivorna ångas i olja eller smörfett, ofta tillsammans med lök och vitlök, mjuknar skärpan till förmån för en mild arom.

I det thailändska köket används kinesisk ingefära i currypasta och tunna skivor tillagas också i fisk- och kycklingrätter. Jämfört med klassisk ingefära är den inte lika kryddig utan smakar mer jordnära. Sedan finns det ”galangal”, som är thailändsk ingefära, som smakar hett och bittert. Renad thailändsk ingefära används i currypasta, men rätter som den berömda ”Tom Yam” får sin typiska smak från skivor av galangal, som inte äts.

A Close-Up Shot of a Delicious Tom Yum

Citrongräs

Citrongräs tillhör familjen av söta gräs. Trots namnet har den inget att göra med citrusfrukter, detta kommer bara genom smaken. Citrongräs smakar friskt, som citron och en antydan till rosor. Det finns ingen ersättning för citrongräs i någon annan krydda. Visste du att när örten är löst förpackad håller den sig i kylskåp i upp till en vecka och fryst i upp till sex månader?

Detta friskt doftande och aromatiska gräs hör hemma i de flesta thailändska rörorätter. Det används i bakverk och desserter, men också i curryrätter, soppor, kryddpasta och sallader. Citrongräs hackas endast grovt eller strimlas för hand. För att smaksätta soppor kokas gräset helt enkelt i buljongen. Thailändarna gör också te av citrongräs, som är underbart för att släcka törsten.

De hårda stjälkarna av citrongräs berikar thailändska rätter med sin karakteristiska sötsyrliga citronarom. Gräset är oumbärligt i deras berömda kycklingkokosmjölksoppa och i den tidigare nämnda sura och kryddiga räksoppan. Liksom thailändsk ingefära och kaffirblad äter man inte bitar av citrongräs.

Basilika


I det thailändska köket finns det faktiskt tre olika typer av basilika. Först och främst finns det ”bai horapa”, även kallad söt basilika. Den smakar lite av anis eller lakrits och används för att smaksätta främst soppor och såser. Denna typ av basilika kokas endast kort i slutet eller strös över den färdiga rätten. För det andra finns det ”bai krapao”, som folk kallar indisk eller helig basilika. Denna besitter rödaktiga blad och doftar av kryddnejlika och kryddpeppar. Den används främst i wokrätter med stekt kött. Slutligen har vi ”bai maenglak” som har ludna blad och luktar intensivt av citron. Denna basilika används i fiskrätter och soppor samt för att smaksätta drycker.

I det thailändska köket finns det faktiskt tre olika typer av basilika. Först och främst finns det ”bai horapa”, även kallad söt basilika. Den smakar lite av anis eller lakrits och används för att smaksätta främst soppor och såser. Denna typ av basilika kokas endast kort i slutet eller strös över den färdiga rätten. För det andra finns det ”bai krapao”, som folk kallar indisk eller helig basilika. Denna besitter rödaktiga blad och doftar av kryddnejlika och kryddpeppar. Den används främst i wokrätter med stekt kött. Slutligen har vi ”bai maenglak” som har ludna blad och luktar intensivt av citron. Denna basilika används i fiskrätter och soppor samt för att smaksätta drycker.

Thailändsk basilika är utsökt ensam eller i kombination med koriander, t.ex. i nudel- eller ris-sallader, grönsaker, fisk och allt som tillagas med kokosmjölk. Vår lokala basilika är inte en fullvärdig ersättning för de sött-peppriga, smakrika thailändska sorterna, men den duger i nödfall. Om du vill vara helt perfekt kan du odla din egen thailändska basilika i fönsterlådor och bli förvånad över hur de kan förändra smaken på dina thailändska rätter.

green potted plants on brown clay pots

Chili

Sist men inte minst finns det som många känner till det thailändska köket främst för. Du kanske blir förvånad när du får veta att det faktiskt är en importerad krydda även i leendens land. Forskare hävdar att chili kan ha nått thailändska stränder på 1400-talet när portugisiska handelsmän kom till den östra världen för att göra affärer. Den har blivit så integrerad i deras matlagning att thailändarna till och med har ett talesätt: ”mai phet, mai arroy”. Detta betyder i princip att om det inte är kryddigt, är det inte gott!

Chilifrukter är en huvudingrediens i många thailändska rätter. Röd torkad chilipeppar finns i små och stora varianter och används främst för att göra currypasta och chilipulver. De små gröna och röda fågelögonchilierna är de hetaste och används i många currypastor, men särskilt i grön currypasta. Långa fågelöga chilifrukter finns i röd, ljusgul och grön. De gula är de mildaste och de röda de hetaste. De används främst till rörorätter och sallader. Stora gula, röda och gröna chilifrukter är cirka 5 centimeter långa och mindre kryddiga än de små fågelöga chilifrukterna. De fröas och skärs i strimlor för att användas som dekoration i curryrätter eller till milda wokrätter. Bananchilipeppar är milda och liknar i smaken vår ljusgröna spetsiga paprika. De används till milda dips och som grönsak i rårörda rätter.

chili pepper packs

Det thailändska köket är ett av de mest populära i världen tack vare de färska och hälsosamma ingredienserna samt örter och kryddor med sina distinkta dofter och smaker. Lyckligtvis finns många av dem också tillgängliga här, i specialbutiker eller till och med i snabbköpet runt hörnet. Du kan hitta många recept på nätet, börja i liten skala och satsa sedan på det autentiska. Eftersom de flesta thailändska rätter består av en mängd olika smaker kan du komplettera starka aromatiska komponenter med en kryddig ton.

Många anser också att det thailändska köket är ett av de hälsosammaste köken som finns. Dess mest populära ingredienser, som de som anges ovan, har många positiva egenskaper som underlättar matsmältningen och stärker immunförsvaret. Dela den här listan med din familj, dina vänner och kollegor och de kommer utan tvekan att lockas att prova detta otroliga kök.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer