fbpx

Leif Mannerströms nya vin – en ny svensk favorit?

Det är alltid intressant när kändisar lanserar egna viner. Kommer det leva upp till förväntningarna som man har på Leif Mannerström nya Sauvignon Blanc? Vi testade vinet och det är ett intressant vitt vin med många nyanser.

Saker du inte visste om Leif Mannerström

Svenskarna älskar honom, mängder med utmärkelser, en härlig och ärlig personlighet, stark jurymedlem i Sveriges Mästerkock men här kommer lite fakta som du kanske inte visste on honom.

  • När Leif var ung så lockade luftens hjältar mer än sukta gomen med läckerheter. Leif ville bli stridspilot med lyckades inte bli antagen.
  • Började laga mat redan vid 5 års ålder. En av de första rätterna var strömmingsrullader. Det var Leifs farmor som lärde ut denna fina rätt. Farmor var en stor trygghet för Leif.
  • Vi räknade till att han har gett ut 21 st kokböcker. Det är riktigt många, vi vet hur lång tid en bok tar så det är en härlig prestation.
  • Leif spelar golf och har tydligen en riktigt bra längd i sina slag.

Vad avslöjar flaskan?

Flaskan till vin håller med mycket information som ger ledtrådar om vilka förväntningar man kan ha. Vi ser att druvan är en Sauvignon Blanc från 2018 och givetvis från Frankrike. Det är en druva som är omåttligt populär för sin syra och fruktighet. Även lite av Leifs egna ord och till vilka maträtter som vinet passar extra bra till hittar vi på flaskan.

En fräsch och pigg doft

En härlig känsla av friskhet, vi blir förvånande att också kunna känna en tydlighet av svart-vinbär. Överlag många fina nyanser och bra balanserad doft. Lukten är en av de viktigaste sinnen vid vinprovning. Vi brukar utsätta vinet för lite syre genom att rotera glaset, andas in och hålla inne för att förstå vilka förväntningar man kan få av vinet innan det möter gomen.

Hur smakar Leif Mannerströms Sauvignon Blanc?

Efter vi har hällt upp och smakat av första omgången så är alla rörande överens om att det är ett friskt och fräscht vin med mycket inslag av citrus. En av de fantastiska detaljerna i detta vinet är att man kan verkligen urskilja krusbärssmak och även svartvinbärssmak.

Är man mer för fruktiga och friska viner så kommer man få en ny favorit. En detalj som några kanske kommer reagera på är att man även får en lite syrligare eftersmak. Inget vi tycker är negativt med tanke på hur vinet är nyanserat så känns det naturligt.

Leifs Sauvignon Blanc passar till många tillfällen

En sak som slog oss tidigt är att vinet inte är ett präglat fisk och skaldjurs vin. Det har så mycket nyanser att det skulle passa som uppfriskning innan middagen och även till efterätter. En jordgubbspannacotta och lite Leifs tror vi är en perfekt kombination med det gräddiga, söta och syrliga.

Kommer det bli folkets favorit?

Det här ett friskt vin som passar utmärkt över hela året och till mycket. Med tanke på det överkomliga priset och den fina nyanserade smaken så känns det som om vi kommer se många Leifs på de svenska borden i sommar.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer