fbpx

Vitt vin – allt du behöver veta

Det finns många goda anledningar till varför vinentusiaster föredrar att dricka vitt vin. Här har vi samlat det du behöver veta och det som kan intressera sig om vitt vin.

Vitt vin – en översikt

Vitt vin är faktiskt inte vitt till färgen, utan kan snarare vara halmgult, gulgrönt, eller guldgult. Precis som sin röda motsvarighet är det vina vinet ett resultat av en alkoholjäsning och av det ofärgade innehållet hos druvor. Vinet produceras i regel av druvor som är gröna eller gula till färgen. Exempel på sådana är chardonnay, sauvignon och riesling. Torrt vitt vin är den vanligaste sortens vitt vin. Med hälsofördelarna hos vitt vin i åtanke anses det vara en hälsosam dryck, men inte lika hälsosam som det röda vinet eftersom druvornas skal tas bort vid tillverkningen av vitt vin.

Hur produceras vitt vin?

Vitt vin produceras antingen från ljusa eller mörka druvor. Efter att druvorna plockats pressas de, och endast juiceextraktet som kallas vörten placeras i en tank för att fermentera, där omvandlas sockret till alkohol genom jäsningsprocessen.

Att plocka druvorna som används vid tillverkningen av vitt vin kräver kunskap och färdigheter. Dessa är nödvändiga för att på korrekt sätt välja ut vilka druvor som passar vid produktionen av vitt vin. De som plockar druvorna bör kunna avgöra druvornas ålder och på så sätt andelen socker och syrlighet de innehåller, vilka bör vara optimala för vintillverkningen. Att hantera samt att transportera och lagra druvorna korrekt är även det viktigt.

När druvorna väl nått vineriet separeras de nödvändiga och de oönskade komponenterna hos vörten. Druvklyftorna skakas och trampas lätt för att tillåta att kärnorna spricker och släpper ut juicen och fruktköttet. Till skillnad från produktion av rödvin macereras inte skalen vilket gör att färgen förblir transparent gul.

Nästa steg i processen är sedimentering vilken avses att rensa vörten och ta bort bottensatsen från den. Bottensatsen är sediment av druvans skal och fruktkött och annat oönskat material från jäsningen.

Vörten jäses sedan i en tank. Tanken kan vara av olika material såsom ek behandlat med epoxi, rostfritt stål eller epoxiharts. Jäsningsprocessen sker genom den naturliga jästen i druvorna. Men många vinmakare väljer att använda kommersiellt tillgänglig jäst för att enklare kontrollera jäsningsprocessen. Vid produktion av torrt vitt vin, vilket är den vanligaste sortens vitt vin, avslutas jäsningen först när sockret tar slut. Dekantering genomförs sedan för att ta bort bottensatsen. I vissa fall efterföljer en malolaktisk jäsning efter den första jäsningen. Denna jäsning sker med hjälp av bakterier istället för jäst.

För att tillverka sött vin avbryts jäsningen innan allt socker tagit slut. Man avslutar jäsningen genom tillsatser av svaveldioxid, snabb kylning, steril filtrering eller en kombination av dessa metoder.

Efter jäsningsprocessen tillåts vinet mogna innan det tappas på flaska. Vin kräver konstant skötsel för att vara lämpligt för mänsklig konsumtion.

Att blanda olika sorters vin görs för att åstadkomma en önskad blandning smaker. Att klargöra vinet är å andra sidan när man tar bort olösliga partiklar från det jästa vinet.

Olika sorters vitt vin

Vinsorten är ett resultat av den variation av druvor som använts vid framställningen. Dessa är olika sorters vitt vin som du kan hitta i affären eller på restaurangen:

  1. Chardonnay – den mest populära vita druvan under 90-talet. Vinet kan vara mousserande eller stilla.
  2. Sauvignon blanc – tenderar att visa smaker av örter som paprika eller nyklippt gräs.
  3. Semillon – perfekt till fisk.
  4. Moscato – tillhör muskatfamiljen av druvor och smakar ofta sött och fruktigt.
  5. Pinot grigio – kan kombineras med all sorts mat och är ett exempel på ett torrt vin med en god del syrlighet.
  6. 6. Gewürztraminer – ett mycket aromatisk vin med fruktig smak.
  7. Riesling – är fördelaktig med fisk och doftar vanligtvis som färska äpplen.

Fördelar med att dricka vitt vin

Undersökningar har visat att druvans skal innehåller höga andelar antioxidanter vilka har flera fördelaktiga effekter. Men vad gäller vitt vin tas skalet vanligtvis bort för att åstadkomma den önskade färgen på vinet. Därför är hälsofördelarna hos vitt vin inte lika imponerande som de hos rött vin. Druvan själv innehåller dock näringsämnen och antioxidanter vilka ändå gör vitt vin till en hälsosam dryck.

Man har upptäckt att egenskaperna hos antioxidanterna i druvorna är effektiva för att förebygga sjukdomar i lungorna och bröstcancer. Vitt vin kan även anses vara näringsrikt eftersom det innehåller ämnen som fosfor, kalium och fluor.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer