fbpx

Amerikanska viner till Halloween

Halloween firas den 31 oktober och är ett relativt nytt fenomen i Sverige. I USA, dit många irländska emigranter kom under 1840-talet, har Halloween firats länge. Historiker menar att Halloween har sitt ursprung på Irland och Skottland. Även tyskar och nederländare tog med sig traditioner som påminde om Halloween. Även en tradition att fira “Guy Fawkes Night” som inföll i början av november hade inslag som påminner om det nutida Halloween-firandet. Traditionen uppstod troligtvis när alla dessa influenser blandades.

Idag firas Halloween med att barn och vuxna klär ut sig och barnen beger sig ut i grannskapet och busar och ber om godis. Det är också tradition att karva ur en pumpa till en läskig gestalt och baka och äta mat gjord med ett skrämmande tema. Till allt detta kan det passa bra med ett vin, och varför då inte välja ett amerikanskt vin. Här har vi plockat fram tre flaskor från USA till Halloween-firandet.

7 Deadly Zins 2017 – 139 kronor

Det här fruktiga och smakrika rödvinet från Inland Valleys i Kalifornien kan kanske passa till en skrämmande Halloween-middag. Kalifornien är det överlägset största vindistriktet i USA och 90 procent av allt amerikanskt vin kommer därifrån. Med en vinodlingsareal på över 200 000 hektar är Kalifornien världens fjärde största vinproducent. Delstaten är mest berömd för sina viner av cabernet sauvignon, chardonnay och zinfandel. 7 Deadly Zins är som namnet antyder gjort på zinfandel-druvor. Smaken beskrivs som generöst fruktig med rostad fatkaraktär och med inslag av björnbär, mjölkchoklad, blåbär, kryddnejlika och vanilj. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och passar bra till grillade rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Apothic Inferno 2018 – 149 kronor

Med en etikett på ett flammande inferno kan det här vinet passa bra på matbordet när Halloween ska firas. Det här vinet är gjort på en blandning av druvor – zinfandel (44 procent), merlot (12 procent), petit sirah (12 procent), syrah (7 procent), cabernet sauvignon (2 procent) och resten på övriga druvsorter. Producenten heter Apothic Wines och vinmakare är Debbie Juergenson. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med påtaglig fatkaraktär och med inslag av smörkola, kaffe, kokos, mörka körsbär, choklad och kryddnejlika. Vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst och det rekommenderas till grillade rätter av nötkött.

Systembolaget

Bonterra Chardonnay 2019 – 139 kronor

Om du hellre vill ha ett vitt vin kanske det här vinet gjort på chardonnay kan passa. Även det här vinet är tillverkat i Kalifornien. Producenten heter Bonterra Vineyards och är en av de äldsta vintillverkarna i USA. Bonterra har sedan 1993 bara producerat vin från ekologiskt odlade druvor. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med rostad fatkaraktär och med inslag av ananas, brynt smör, mango, macadaminötter, apelsin och vanilj. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och det rekommenderas till smakrika, gärna grillade rätter av fisk och skaldjur eller till ljust kött. 

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer