fbpx

Så väljer du rätt potatissort

Det finns mängder av potatissorter och vissa passar till potatismos, andra till ugnsrostad potatis och ytterligare sorter passar som bakpotatis. Under sommarhalvåret kan man dessutom njuta av färskpotatis. Den går snabbt att koka och kan ätas med skalet på.

Här har vi samlat fakta om potatisen och tips på hur du ska tänka när du väljer potatissort i matbutiken.

Ätbara knölar

Potatisblasten kan bli 30 till 80 cm höga, men allt som växer ovanför jorden är giftigt för människor och djur. Det är istället de så kallade stamknölarna som man äter. Stamknölarna – det vill säga själva potatisen – kan vara vita, gula eller rosa, och även skalet kan variera i färg. Om knölarna utsätts för solljus börjar skalet producera klorofyll och får då en grön färg. Den gröna delen på potatisen ska skäras bort eftersom den innehåller ämnet solanin som är giftigt.

Basföda i många länder

I många länder äter man potatis som basföda. Det beror troligtvis på att potatisen är relativt enkel att odla och därför blir billig att producera. Potatisen kom till Sverige på 1600-talet och exakt hur den kom hit är svårt att veta, även om många växthistoriker hävdar att potatisen troligtvis fördes in i landet av hemvändande soldater från det trettioåriga kriget. Jonas Alströmer har sedan blivit känd för att göra potatisen populär i Sverige.

Sorter

Det finns många olika sorters potatis. Branschorganisationen Svensk Matpotatiskontroll, SMAK, skiljer på primörpotatis, färskpotatis, sommarpotatis och vinterpotatis. Tre av de vanligaste sorterna i Sverige är Bintje, King Edward och mandelpotatis. Egenskaperna kan variera i storlek, form, tålighet mot sjukdomar, blaststorlek, fast/mjölighet och hur lång tid det tar för potatisen att mogna.

Bintje

Den här sorten är svagt mjölig och är framavlad av nederländaren Kornelis Liewes de Vries. Han var folkskollärare och hade ett stort intresse för potatis. Genom olika odlingar experimenterade han  fram sorten som han namngav efter sin flitigaste elev, nämligen Binjte. Potatissorten har odlats i Sverige sedan 1940-talet och är numer en av Sveriges mest odlade sorter. Binjte passar bra att göra potatismos av, eller att ha i puré eller soppa.

King Edward

King Edward är en potatissort som kommer från Storbritannien och som infördes i Sverige på 1940-talet. Skalet skiftar ofta i rött. Trots att potatissorten är populär finns problem med sorten. Den har nämligen lätt att utsättas ofta för angrepp. Blasten kan därför behövas besprutas med bekämpningsmedel. King Edward passar bra att koka, rosta i ugn, råsteka eller att använda i gratänger.

Mandelpotatis

Den här potatissorten är oval och något böjd, och har en nötig smak. Mandelpotatis klarar av ett kallt klimat och går därför att odla ända upp i Norrland. Potatisen har troligtvis fått namnet av formen, som påminner om en mandel. Det finns två sorters mandelpotatis – en som är gulvit och en som är är gul med blåaktiga skiftningar. Mandelpotatis anses vara en delikatess och betraktas av surströmmingsentusiaster som ett måste till surströmming. Den är mjöligare än bintje och kokar lätt sönder. Mandelpotatis bör därför kokas med skalet på, så att den inte faller isär. Sorten används också som råvara för framställning av chips. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer