Olika typer av pastasorter och vad passar till vad?

Pasta är en mångsidig och populär maträtt som älskas av människor över hela världen. Det finns otaliga pastasorter att välja mellan och varje sort har sina egna unika egenskaper och smaker. Men vilken pasta passar egentligen bäst till vilken sås eller tillbehör? Här är en guide till några av de vanligaste pastasorterna och vad som passar bäst till dem.

Spaghetti
Spaghetti är en klassisk pastasort som passar till en rad olika såser. Den tunna och långa formen gör att den fungerar bra med såser som är tunnare och som lätt fastnar på pastan, som till exempel tomatsås, pesto eller aglio e olio (vitlök och olivolja). Spaghetti kan också användas i pastasallader eller med skaldjur.

Penne
Penne är en rörliknande pastasort med snedskurna ändar. Dess form gör att den fungerar bra med tjockare såser, eftersom såsen fastnar i rören. Prova penne med en krämig sås som carbonara eller en kraftig köttfärssås.

Fusilli
Fusilli är spiralformad pasta som ser ut som små skruvar. Dess form gör att den kan fånga upp mycket sås, vilket gör den perfekt för krämiga såser som en köttfärssås eller en gräddbaserad sås. Fusilli fungerar också bra i kalla pastasallader med grönsaker och dressing.

Tagliatelle
Tagliatelle är en bred platt pastasort som liknar band. Dess breda yta gör att den kan bära kraftiga och fylliga såser. Prova tagliatelle med en krämig svampsås eller en smakrik ragu med nötkött eller vilt. Den breda formen gör det också lätt att blanda pastan med grönsaker eller skaldjur.

Farfalle
Farfalle ,eller fjärilspasta som den också kallas, har en karakteristisk form med sina vikta kanter. Den fungerar bäst med lättare såser eller i pastasallader. Prova farfalle med en enkel oliv- och tomatbaserad sås eller i en svalkande sallad med färska grönsaker och örter.

Linguine
Linguine är en slät och platt pastasort som liknar spaghetti, fast något bredare. Den fungerar bra med såser som har mycket smak och som lätt fastnar på pastan. Försök med linguine tillsammans med en fisk- eller skaldjurssås, eller med en krämig pesto.

Det är också viktigt att komma ihåg att pastasorter kan varieras i form av fullkornspasta, glutenfri pasta eller pasta gjord på andra typer av mjöl. Dessa alternativ är perfekta för personer med specifika kostbehov eller allergier.Våga testa och se vilka kombinationer som passar dig bäst. Ha kul i köket och njut av din pastaupplevelse!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer