fbpx

Världens farligaste mat

Under vår livstid kommer vi med säkerhet träffa minst en person som njuter av att ta risker. Dessa är personerna som är villiga att prova all sorts mat minst en gång i livet.

Mat kan definieras som alla substanser som konsumeras för att ge oss näring. Vanligtvis utvinns maten från plantor eller djur som är källor till den näring som vår kropp behöver. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fetter, proteiner, vitaminer och mineraler. Mat äts för att denna näring ska omvandlas till energi vilket behövs för vår överlevnad.

Runt världen finns flera sorters mat som kan anses vara farlig. Detta på grund av det giftiga eller sjukdomsalstrande innehållet i maten. Från fugu till maniok, dessa livsmedel har alla ett innehåll giftigt nog att vara dödligt både för de som hanterar maten och de som konsumerar den om den inte tillreds med mycket kunskap och omsorg.

Populära farliga livsmedel runt världen

Farliga livsmedel kommer i olika form och från olika källor. Vid första anblick kan de likna vilken mat som helst. Men när maten inspekteras närmare kan det komma att visa sig att den inte kan ätas utan att först ha tillagats korrekt.

Dessa livsmedel är de farligaste i världen:

 1. Fugu (blåsfisk) – detta är en delikatess från Japan som innehåller tetrodoxin. Neurotoxinet finns i fiskens inre organ, och särskilt i levern. Om den inte tillagas på korrekt sätt kan konsumtion av fisken paralysera och kväva den som äter den. I Japan får kockar som specialiseras i tillagning av fugu träning och certifikat. Endast certifierade kockar tillåts tillaga och servera fugu.
 2. Afrikansk oxgroda – grodan äts hel i Namibia, där den anses vara en festmåltid. Vuxna grodor som inte ännu påbörjat parningsbeteende innehåller ett gift som kan orsaka njursvikt.
 3. Aki – detta är Jamaicas nationalfrukt. Det är en farlig frukt som endast kan konsumeras utan risk för hälsan om den är fullmogen och innan det på naturlig väg har öppnat sig och visar dess svarta frön. Fröna innehåller hypoglycin som är ett gift som orsakar kräkningar.
 4. Anadara granosa – dessa musslor lever i miljöer med låg syrehalt och har sugit in smuts och sjukdomsalstrande ämnen som virus och bakterier som orsakar hepatit, tyfoid och dysenteri.
 5. Sannakji – en favorit hos koreanerna. Rätten består av bläckfiskbäbisar som skurits i små bitar medan de fortfarande lever och sedan serveras omedelbart. Detta betyder att sugkopparna på tentaklerna fortfarande är vid liv. Bäbisbläckfiskens instinkt är att försöka rymma genom att grabba tag i det närmsta, vilket i detta fall kan vara konsumentens hals från insidan vilket kan orsaka kvävning till döds. Det korrekta sättet att äta dem är att tugga ordentligt och svälja snabbt.
 6. Hákarl – ursprungligen från Island och består av grönlandshaj (håkäring) som rimmats och torkats. Anledningen till detta är att hajen inte har någon urintrakt och avfall och giftiga ämnen utsöndras genom huden och köttet. Därför är det farligt att äta dem råa eller utan att rimmas först.
 7. Casu marzu eller maskost – en mjuk ost av fårmjölk. Osten lämnas oskyddad medan den mognar för att tillåta att flugor lägger ägg i osten. När äggen kläcks får larverna osten att fermentera. Vanligtvis äts osten efter att alla larver tagits bort. Men om larver konsumeras kan de borra sig genom tarmens väggar och orsaka svår sjukdom.
 8. Echizen kurage – en giftig manet som lever av tonfisk. Japanerna har gjort maneten till en delikatess genom att ta bort dess giftiga delar och tillaga den noggrant.
 9. Maniok – en ofta använt livsmedel i Afrika och Sydamerika som används vid tillagning av pudding, kakor, chips och juice. Rotfrukten kallas även vid namnet tapioca eller kassava och är full av cyanid. Maniok kan vara extremt dödligt om det tillagas på felaktigt sätt eller äts rå.
 10. Aphjärna – serveras i Asien och kan ätas rå, kokt eller ugnsbakad. Men försiktighet rekommenderas då konsumtion av hjärnan kan leda till ett tillstånd som kallas variant Creutzfeldt-Jakobs sjukdom. Detta är en dödlig neurologisk sjukdom vilket får hjärnan att se ut som en svamp.
 11. Pangium edule – frukten som ger illamående. Den innehåller vätecyanid som kan vara extremt dödligt för människor. Den bör endast ätas efter att den kokats utan skal och blötlagts i vatten.
 12. Råa cashewnötter – tillagade cashewnötter är populära i glass och andra söta delikatesser. Men råa cashewnötter innehåller urushiol, samma gift som återfinns i giftig murgröna.
 13. Rabarberblad – denna planta innehåller oxalsyra som kan forma dödliga kristaller i njuren när den konsumeras. Symtomen inkluderar dyspné, illamående, diarré, ögonsmärta, rött urin och en brännande känsla i mun och hals.
 14. Carambola – inte för de med dåliga njurar då juicen av frukten innehåller neurotoxiner som påverkar hjärnan och nerverna.
 15. Silver stripe blaasop – en ovanlig fisk som anses vara en delikatess kring Medelhavet och i Mellanöstern. Fiskens lever, skinn och organ är giftiga nog att orsaka cirkulationsproblem eller dödlig förlamning.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer