fbpx

Te – läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om te

Te är bland de mest populära dryckerna genom tiderna, från öst till väst och norr till söder. Drycken är bland annat älskad för sina hälsobringande egenskaper.

En kopp te gör livet lättare

Te är bland de mest konsumerade dryckerna i världen. Nästan alla hem har te i skafferiet. Te kan serveras varmt eller kallt, vid underhållning, vid avslappnande aktiviteter eller sociala aktiviteter. Det finns många olika sorters te. Vissa har en förfriskande och skarp smak, medan andra kan vara söta, blommiga eller med smak av gräs. Att dricka te har många fördelar. I Kina, vilket är teets ursprungsplats, konsumeras te som en medicinsk dryck. Idag njuter många av att dricka te och förknippar drycken med sociala aktiviteter.

Teets ursprung och utveckling

Teets uppkomst och utveckling är intressant. Den tidigaste platsen man spårat teet till är Kina. Det sägs att ett löv föll i vattnet som kejsaren Shen Nungs tjänstefolk kokade till honom. När han smakade på drycken blev han förtjust i smaken och sa sig tycka den var uppfriskande. På så sätt uppfann han teet av en slump, vilket senare blev en del av livet och kulturen i många länder.

När japanska buddhistiska lärlingar besökte Kina under Tangdynastin blev de nyfikna på drycken som kineserna drack och serverade dem. De tog med sig teets frön tillbaka till Japan. Te introducerades sedan till japanerna som med glädje såg drycken att bli en del av kulturen. Så småningom uppstod teceremonierna vilket blivit en del av Japans kulturella identitet.

I Europa finns den första nedskrivna hänvisningen till te hos portugiserna. De portugisiska missionärerna och handlarna bodde i Asien under lång tid. När det var dags för dem att återvända till Europa tog de med sig te hem. Detta te gavs till dem som gåvor. Holländarna introducerade även de te i Europa, men det var dyrt och endast eliten hade råd att köpa detta te.

Det är ironiskt att de mest kända tefantasterna i världen till en början inte var förtjusta i drycken. Engelsmännen drack inte te förrän Carles den andre gifte sig med den portugisiska prinsessan Catherine Braganza, som var en känd tefantast. Då började engelsmännen följa sin nya drottnings vanor och valde te över kaffe.

Till en början var det bara adeln och de rikaste som hade råd att köpa te. Detta på grund av den höga skatten på produkten. Som ett resultat av det höga priset blev smuggling och olagligt tedrickande mycket vanligt. Detta ledde till att regeringen minskade skatten på te så att även de som inte tillhörde samhällets högsta klasser hade råd att njuta av te.

Idag är kommersiellt te tillgängligt i tepåsar. Men vet du hur tepåsen uppfanns? Tepåsens popularitet var faktiskt en slump. Det var Thomas Sullivan, en handlare i New Tork som av en slump upptäckte tepåsens användning. När han sålde te sände han ofta provsmak till sina kunder i påsar av silke. Men hans kunder förstod inte att påsen skulle tömmas på produkten och antog att både teet och påsen skulle placeras i tekannan. Förvånansvärt nog smakade den resulterande blandningen likadant som te som inte kommer i en påse.

Vad får du av att dricka te?

I regel består te av många olika kemiska föreningar som kan vara fördelaktiga för vår hälsa. Te innehåller koffein, teobromin och teofyllin. Dessa är alla stimulansmedel som kan hålla dig alert både i kropp och sinne. Förutom detta är koffein också en antioxidant som kan skydda cellerna från effekterna av fria radikaler. Men, till skillnad från kaffe, är teets innehåll av koffein betydligt lägre. Polyfenoler i te är förknippade med en minskad risk för ett antal kroniska sjukdomar, vilka inkluderar cancer, hjärtsjukdom och neurodegenerativa sjukdomar. Te innehåller även mikronäringsämnen som är viktiga för utvecklingen och tillväxten av kroppens organ och system. Flavonoiderna är kända för att ha flera biologiska egenskaper såsom att vara antiinflammatoriska, och att motverka utvecklingen av cancer och virala sjukdomar.

Olika sorters te kan ha sina egna specifika hälsofördelar som älskas av många:

  1. Grönt te – består av en hög andel antioxidanter som kan motverka cancer. Det kan även minska risken för åderförkalkning, underlätta vid viktminskning och minska risken för att neurodegenerativa sjukdomar som alzheimers och Parkinsons sjukdom uppstår.
  2. Svart te – detta te kan skydda lungorna från skador som orsakas av cigarettrök.
  3. Oolong te – antioxidanterna i oolong te har visat sig kunna sänka nivåerna av skadligt kolesterol i blodet.
  4. Pu-erh te – sänker nivåerna av LDL i blodet och kan även minska risken för viktökning.
  5. Kamomillte – antioxidanterna hjälper till att förebygga komplikationer av diabetes.
  6. Enchinacea – tros ha egenskaper som förebygger influensa, men detta diskuteras ännu och kräver ytterligare forskning.
  7. Rooibos (rött te) – innehåller flavonoider som tros har egenskaper som motverkar cancer. Detta behöver man forska vidare i för att lära sig om teets fulla potential.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer