fbpx

Lax, en av de finaste matfiskarna

Lax är en av de mest näringsrika fiskarna som kan inkluderas i din diet. Läs vidare för att lära dig om varför lax är en av de finaste matfiskarna.

Lax är en av de mest välsmakande fiskarna

Lax är en av de mest populära livsmedlen i världen, och experter klassificerar den som en oljig fisk. Dietister anser att konsumtion av lax är bra för hälsan tack vare fiskens höga näringsinnehåll. Fisken har en hög andel protein, omega-3 fettsyror, och D-vitamin. Förutom detta är fisken även en god källa för kolesterol. I regel är laxens kött orange eller rött, detta på grund av de karotenoidpigment som finns i köttet. Lax kan tillagas på många sätt. Fisken kan grillas, rökas eller till och med ugnsbakas, men hur den än tillreds behåller laxen sitt näringsinnehåll och kan erbjuda oss delar av den näring vi behöver.

Laxens intressanta historia

Lax har varit del av kulturer och försörjningen av många människor, i synnerhet de som bott vid kustområden. Användningen av lax kan spåras tillbaka till runt 5000 år sen när arkeologer upptäckte lämningarna av Nisqually-stammarna. Namnet ”salmon” vilket är engelska för lax, har ursprung i det latinska ordet ”salmo”.

Lax finns det rikligt av i haven på östkusten och västkusten i Amerika. Fisken är känd som ”Alaskas kalkon” i nordvästra delarna av Amerika och lomi-lomi på Hawaii. Många av de amerikanska urinvånarna var helt beroende av laxen i sin diet.

År 1840 började man i New England konservera laxen och dessa produkter skeppades sedan över hela landet till Kalifornien. År 1864 blev Kalifornien dock de som bestod östra Amerika med konserverad lax. Idag distribueras lax av Kanada och Europa då USA:s vatten fiskades för hårt och laxen försvann.

Rökt lax kommer i flera former. Mest populär är kanske den som på engelska kallas ”lox” vilket är en lax från stilla havet som legat i saltlag. De tunna skivorna av lox serveras ofta med en bagel med krämig ost.

Anledningen till att lax är bra för din hälsa

Undersökningar har visat att äter man två till tre portioner fisk i veckan kan man förbättra sin hälsa och förebygga vissa sorters sjukdomar. Det finns många sorters fisk som är bra för kroppen, och lax är en av de mest näringsrika fiskarna i världen. Fisken är fullpackad med näringsämnen som är viktiga för människors hälsa och välbefinnande.

Laxen är en god källa för D-vitamin och denna vitamin spelar en viktig roll vid reglering av kalcium i kroppen, särskilt när det gäller tillväxt och utveckling av ben och tänder. Fettsyror av omega-3 finns det även rikligt av i fisken och man har upptäckt att regelbunden konsumtion av fettsyran kan hjälpa att förebygga osteoporos. Omega-3 kan även öka effektiviteten av vissa av hjärnans funktioner, såsom minnet. Förutom detta kan fiskens innehåll av A-vitamin, D-vitamin och selen skydda nervsystemet från vissa former av neurodegenerativa sjukdomar.

Regelbunden konsumtion av lax kan även hjälpa motverka systematisk inflammation och risken för åderförkalkning, högt blodtryck och stroke. Undersökningar har även visat att konsumtion av lax kan hjälpa motverka torra ögon och åldersrelaterade symptom på makuladegeneration, vilket så småningom kan leda till total synförlust om det inte behandlas i tid. Man har även märkt att omega-3 fetter och antioxidanter av karotenoid i fisken kan göra huden mjukare och friskare. Vissa sorters cancer tror man även kan förebyggas genom intag av dessa sorters fettsyror.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer