fbpx

Potatis – magiska fakta och inspiration

Potatis är ett mångsidigt livsmedel som finns tillgänglig i affärer världen över. Det finns mycket som kan göras med denna planta som kommer inspirera dig.

Potatis – en överblick

Potatis är en tuberös planta som är rik på stärkelse. Den har blivit en stapelvara i många delar av världen och en viktig del av världens tillgång på mat. Förutom at den är populär i många måltider och menyer, kan potatis även användas till annat. Potatis används för att tillverka alkoholhaltiga drycker som vodka och akvavit. Det finns även företag som undersöker möjligheten att utvinna polymjölksyra ur potatis för användning i produkter av plast och andra nedbrytbara förpackningar. Idag är potatis den fjärde viktigaste plantan på jorden och växer i många länder.

Potatisens intressanta historia

Potatis har existerat sen urminnes tider. Inkafolket i Peru är kända för att vara de första som odlade potatis, detta kring år 8000-5000 f.v.t.

När de spanska erövrarna erövrade Peru år 1536, upptäckte de potatisens smak och tog med sig plantan hem till Europa. Innan 1500-talets slut hade sjömän börjat odla potatis längst Spaniens kust. Grödan introducerades så småningom på Irland år 1589 av sir Walter Raleigh.

Jordbrukare i Europa upptäckte med tiden att potatis är mycket enklare att odla än andra vanliga grödor som vete och havre. Jämfört med andra stapelvaror kan de flesta vitaminer som behövs för kroppens näring återfinnas i potatis. Man upptäckte även att plantan kan ge näring åt 10 personer för varje hektar mark som odlas.

Olyckligt nog drabbades Europa år 1840 av en potatisröta, en sjukdom hos plantan. Sjukdomen orsakade så småningom att potatisplantan försvann från många länder. Irlands arbetare och lägre klasser var helt beroende av potatisen som grundläggande näringskälla. När sjukdomen nådde deras plantor blev hungern deras värsta mardröm. Nästan en miljon människor dog av hunger eller sjukdom, och en andra miljon lämnade landet och migrerade till Canada eller USA.

Potatisens näringsinnehåll

Råa potatisar innehåller i grunden det följande: 79% vatten, 17% kolhydrater, 2% proteiner, fetter, vitamin B6 och C. Potatisar är höga i glykemiskt index och rekommenderas därför inte för personer som är på låg GI-diet. Men glykemiskt index i potatisen varierar mycket beroende på sorts potatis, dess ursprung, hur den tillagats och med vad den äts. I regel är potatisar fyllda av mer energi än någon annan grönsak. De har till och med högre innehåll av potassium än bananer.

Enligt mättnadsundersökningar tenderar färsk potatis vara en av de mest mättande livsmedlen. Kaloridensiteten är låg och för att nå 2000 kalorier måste man äta över 2,2 kg potatis. Det låter hur bra som helst, eller hur? Men potatisar tillagas på flera sätt och kan serveras med salt, olja, smör, gräddfil, bacon och mycket annat. Detta är anledningen till att många tenderar att äta för mycket och få i sig för höga andelar kalorier.

Fascinerande fakta om potatis

Dessa är några fakta om potatis som kommer intressera dig:

  1. I genomsnitt äter en person 33 kg potatis per år. I Australien däremot, äter man i genomsnitt hela 60 kg per person och år.
  2. År 1995 blev potatis den första planta att odlas i rymden, efter att frön odlades på rymdfarkosten Columbia.
  3. Människor kan överleva på en diet bestående endast av potatis med mjölk eller smör.
  4. I dagsläget är Kina världens största producent av potatis.
  5. Potatis innehåller ett ämne som kallas solanin, ett giftigt ämne som kan orsaka huvudvärk, diarré, kramper och till och med koma eller död.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer