fbpx

Så lång hållbarhet har öppnade viner

hållbarhet-öppnat-vin-narain-jashanmal-1292396-unsplash (1)

Har du en öppnad vinflaska eller bag in box hemma och undrar hur länge vinet som är kvar håller? Eftersom vin inte har något bäst före-datum kan det vara svårt att veta om vinet är drickbart eller inte. Det finns dock en del tumregler att utgå från. 

Det är svårt att säga exakt hur länge ett öppnat vin håller, då det styrs av många olika faktorer. Bakterier har svårt att växa i alkohol och den sura miljö som är i alkohol, så är det väldigt ovanligt att bli sjuk av gammalt vin. Däremot brukar inte gammalt vin smaka eller dofta särskilt gott, så det bästa du kan göra för att bedöma om vinet är drickbart eller inte är att lita på ditt eget smak- och luktsinne.

Eftersom många har frågor kring viner och dess hållbarhet så finns det en del tumregler att utgå från. Här kan du läsa mer om dem!

Hållbarhet öppnad flaska med rött, vitt eller rosévin

Öppnade viner på flaska håller ofta smaken i ungefär tre, fyra dagar. Om du förvarar vinet i kylen brukar de hålla sig i upp till en vecka.

Hållbarhet öppnad flaska med mousserande vin

Mousserande vin håller i ungefär tre, fyra dagar, precis som det röda, vita och rosévinet gör. Däremot försvinner bubblorna i det mousserande vinet snabbare så, vilket försämrar smakupplevelsen.

Hållbarhet öppnad bag in box-vin

Har du en öppnad bag in box med rött vin i kylen så brukar den kunna hålla i upp till sex veckor, medan en öppnad box med vitt vin eller rosévin håller i ungefär tre till fyra veckor. En bag in box som förvaras i rumstemperatur istället för i kylskåp får ungefär hälften så lång hållbarhet. 

Utöver hur du förvarar den öppnade boxen så finns det en till faktor som påverkar vinets hållbarhet, nämligen hur mycket vin som finns kvar i boxen. Ju mindre vin som finns kvar, ju kortare blir hållbarheten!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer