En glutenfri frukostfavorit! Bananpannkakor är nyttiga och riktigt goda och mättande. Perfekt för dig som tränar eller vill njuta utan mjöl och vanligt socker.
Använd en mixerstav när du blandar smeten och stek sedan bananpannkakorna i ett plätt lägg, då blir de så här höga och fina.
Bananpannkakor
Ingredienser för 2 personer
2 bananer
4 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
1 klick smör eller lite olja att steka i
Gör så här:
Mosa bananerna med en gaffel i en bunke.
Knäck äggen över bananerna och blanda till en smet, gärna med stavmixer. Tillsätt salt och vaniljpulver.
Valfritt! För dig som älskar kanel eller kardemumma – ha i lite i smeten. Smakar helt underbart gott.
Stek i het panna i smör eller olja. Använd gärna ett plättlagg med släpp lätt-beläggning!
Tips! Havregryn i smeten (väldigt mättande!) Att ha lite havregryn i smeten ger inte så stor smakskillnad, men gör dig mycket mättare. Dessutom är havregryn otroligt bra för vår kropp. Häll isåfall i cirka 0,5-1 dl havregryn i en sats. Vänta ett tag så havregrynen blir mjuka. Och använd sen stavmixern, krydda och stek på.
Historia om pannkakan
Arkeologiska bevis tyder på att varierade sorter av pannkakor förmodligen var den tidigaste och mest utbredda typen av spannmål mat som åts i förhistoriska samhällen där kolhydratrikt torrt frö mjöl blandat med tillgänglig proteinrik vätska, vanligen mjölk och ägg, gräddats på heta stenar eller i grunda keramiska grytor över öppen eld.
Pannkaksvarianter och pannkaksrätter
Plättar tillagas av samma recept som pannkaka, men är betydligt mindre. För tillagning av plättar används ett plättlagg. Plättar bakade på bovetemjöl kallas blinier.
I delar av Småland, Norrbotten, Västerbotten och i Finland kallas alla pannkakor som gräddas på spisen för plättar, oavsett hur stora de är.
Ugnspannkaka, i folkmun även kallad tjockpannkaka, är en pannkaka tillagad i långpanna i ugnen. I vissa delar av Blekinge, Norrbotten, Västerbotten och Finland kallas denna variant enbart pannkaka.
Fläskpannkaka är ugnspannkaka som innehåller fint skurna tärningar av rimmat sidfläsk. Fläskpannkaka serveras traditionellt med lingonsylt.
Saffranspannkaka eller Gotlandspannkaka är en lyxig efterrätts variant från Gotland. Den innehåller inget mjöl utan görs istället på risgrynsgröt, saffran och hackad sötmandel. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt.
Jästa pannkakor är små jästa pannkakor som är vanliga i Sydsverige.
Äggfria pannkakor är pannkakor som inte innehåller ägg. För att få pannkakorna att hålla ihop bättre kan man tillsätta en knivsudd potatismjöl.
Veganska pannkakor kan lagas genom att ersätta mjölken och äggen med sojamjölk eller havredryck. Då bör man tillsätta en knivsudd potatismjöl för att pannkakan ska hålla ihop bättre. Istället för ägg kan ägg ersättnings produkter utan animaliskt protein användas.
Blodplättar eller tunna blodpannkakor är en variant smaksatt med blod som äts med lingonsylt från Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.
Pannkakstårta är tårta av flera lager tunna pannkakor med vispad grädde och sylt mellan lagren. Glass är också vanligt i pannkakstårtor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor och kan ätas som förrätt eller dessert. Pannkakorna innehåller vanligtvis många ägg och rullas ihop med fyllning bestående av allt ifrån kött och svamp till frukt och choklad eller vänds i sås och flamberas.
Blinier är plättar bakade på bovetemjöl som serveras med gräddfil, kaviar, hackad lök med mera.
Kolbulle påminner om fläskpannkaka men tillagas i stekpanna.
Äggakaka är en skånsk maträtt som påminner om kolbulle. Först steker man fläsk eller bacon i en stekpanna. Sedan lyfter man bort fläsket och häller i en äggsmet. När den stelnat så vänder man på hela kakan, lägger fläsket på toppen och serverar rätten i stekpannan.