fbpx

Vinbarer – den hetaste trenden, detta är varför

En vinbar är ett etablissemang som liknar en taverna vilken främst fokuserar på att sälja vin istället för sprit eller öl. En vinbar kan anses vara en fristad för vinälskare och har idag blivit trendigt i flera länder.

Vinbarer – en fristad för vinälskare

Vinbarer var populära under 70-talet och 80-talet i många olika länder. Dessa barer säljer främst vin istället för sprit eller öl. De har ett stort sortiment av viner som kan köpas per glas. I USA började vinbarer bli populära under 90-talet. Vid tidigt 2000-tal hade de blivit så populära att det öppnades vinbarer även utanför stadskärnorna. Vinbarer har till och med blivit rivaler till andra favoritställen som caféer och lokala barer. Idag finns många vinbarer som även erbjuder ett brett urval av maträtter. Vinerna kombineras traditionellt med efterrätter och ostar, men det finns barer som kombinerar viner med ett urval av aptitretare.

Vinbarerna är tillbaka och gör succé

Vinbarer som var populära under 70-talet och 80-talet har idag blivit trendigt igen. I Storbritannien har det öppnat vinbarer under senare år som har visat korköppnande och smuttande på ett helt nytt sätt. De moderna vinbarerna tänker i nya banor när det kommer till vinsortiment och hur dessa viner serveras. Vinbarer är inte längre ställen där man endast provsmakar viner. De har blivit sociala etablissemang där man möts och umgås. Detta är ett helt nytt sätt att träffa vänner i jämförelse med vanliga barer där öl och sprit vanligtvis serveras.

I många hundratals år har vinet varit en del av ett flertal kulturer på jorden. Från plantering av vinrankorna, skörden och vintillverkningen, har vinet spelat en viktig roll i mänsklighetens historia. Många vinbarer har noggrant utvalda vinlistor som är packade med vinsorter vilka kan vara svåra att hitta. Det finns vinbarer som anses vara privata inrättningar, och sådana som har anknytning till en viss vintillverkare eller ett företag för att ge just denna tillverkares utbud eller detta företags utbud av vinsorter en skjuts i marknadsföringen.

Anledningen till att många älskar vin

Olika människor har sin egen syn på vindrickande. I regel njuter de flesta som dricker vin och de flesta vinälskare av tre faktorer hos vinet: socker, alkohol och syra. De flesta viner innehåller naturliga sockerarter, och vem älskar inte socker? Redan som barn älskar vi söt mat som är full av socker. Att dricka vin är inte som att dricka öl. De flesta viner har högre alkoholhalt än den genomsnittliga ölen. Därför är endast två till tre glas vin tillräckligt för att göra oss påverkade. Alkoholen är förstås främsta anledningen till att vi dricker alla alkoholhaltiga drycker. De flesta som njuter av att dricka njuter även av känslan av att vara lätt påverkad. En ytterligare anledning till att älska vin är syran i vinet. Syrligheten gör att din mun vattnas och får dig att vilja dricka mer.

När du väljer vin finns det annat som tas i hänsyn såsom pris och förpackning, och sen finns det de som köper vin som ett samlarobjekt eller souvenir. Om du någonsin besöker en vinbar eller en vinaffär kommer du se stora variationer i vinernas priser. Där finns viner som är utmärkta som gåvor till affärskontakter, för att ta med till en fest, eller för en speciell stund med dina nära och kära. Vinets förpackning kan vara mycket informativt och ge oss en idé gällande vinets smak, ursprung, alkoholhalt och annat.

Slutligen, vad är det du kommer minnas efter att du druckit ett vin? Kommer du faktiskt komma ihåg vinets arom och smak eller är det aktiviteterna och det som hände runtomkring som du associerar med vinet? Många skulle svara att det främst är det senare. I regel handlar val av vin snarare om de yttre faktorerna och mindre om vinet självt.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer