Vinprovning – en guide för nybörjaren

Vinprovning kan kännas lite som en skrämmande sak att ge sig på, särskilt för den som är ny i vinvärlden. De finns många förståsigpåare och det är lätt att man känner sig dum och som om att man inte kan någonting alls. Men med lite kunskap och övning kan vem som helst lära sig konsten att prova viner på ett bra, roligt och givande sätt. I den här artikeln kommer vi att ge dig en nybörjarguide inom vinprovning.

 1. Börja med grunderna.
  Innan du dyker in i vinvärlden är det bra att ha en grundläggande förståelse för de olika typerna av vin som finns. Röda viner är vanligtvis djärvare och tyngre, medan vita viner är lättare och krispigare. Roséviner görs genom att låta skalen på röda druvor vara i kontakt med vinet under en kort tid. Mousserande viner är kolsyrade och starkviner är de som har extra alkohol tillsatt.
 2. Använd dina sinnen
  När du provar vin är det viktigt att du använder alla dina sinnen. Börja med att titta på vinet och notera dess färg och klarhet. Snurra sedan vinet i ditt glas för att låta det bättre släppa ifrån sig dess aromer och dofta sedan ordentligt i glaset. Notera eventuella dofter du upptäcker, som frukt, blommor eller kryddor. Ta slutligen en liten klunk och låt vinet rulla runt munnen. Var uppmärksam på vinets smaker, texturer och finish.
 3. Var uppmärksam på vinets uppbyggnad
  Vin har en struktur som främst byggs upp av dess syra, sötma, strävhet och alkoholhalt. Syran i ett vin ger dess syrlighet och kan beskrivas som hög, medium eller låg. Strävheten i ett vin kommer ifrån mängden tanniner som är en naturlig komponent i vin som skapar en torr, sträv och sammandragande känsla i munnen. De finns i högre halter i röda viner och lägre halter i vita viner. Slutligen ger alkoholhalten i vinet också olika smakupplevelser och man kan säga att desto högre alkoholhalt desto kraftigare vin.
 4. Prova olika viner
  För att verkligen uppskatta vinprovningar är det viktigt att du prova olika viner från olika regioner och olika druvsorter. Detta kommer att hjälpa dig att utveckla en bättre förståelse för de olika smakerna och aromerna som förknippas med olika typer av vin.
 5. För anteckningar
  När du provar olika viner är det en bra idé att föra anteckningar så att du kan komma ihåg vilka viner du gillade och varför. Notera namnet på vinet, druvsorten och alla andra viktiga detaljer som region eller årgång. Skriv ner dina observationer och tankar runt vinets färg, arom, smak, konsistens och finish. Detta hjälper dig att utveckla din smak och komma ihåg vilka viner du gillade.

Att prova viner kan alltså vara en mycket njutbar och lärorik upplevelse. Om du använder dina sinnen ordentligt, är uppmärksam på vinets uppbyggnad, provar olika viner och för anteckningar kommer du succesivt utveckla en bättre förståelse och kunskap inom vin. Så nästa gång du är på en vinprovning, kom ihåg att ta dig tid, njut av varje klunk och av upplevelsen!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer