fbpx

Allt om chablis-viner

Chablis-viner är populära vita viner från det franska vindistriktet med samma namn som drycken. Distriktet Chablis ingår i den större vinregionen Bourgougne. Själva distriktet utgörs av ett tjugotal mindre byar runt orten Chablis.

Utmärkande för vinerna härifrån är att de i regel är mycket torra, med hög syra och lämpade för långtidslagring. Vinet görs uteslutande av druvan Chardonnay och har normalt ingen ekfatskaraktär, till skillnad från de vita vinerna från resten av Bourgogne. Många producenter jäser istället sin must i rostfria ståltankar, vilket ger den rena, torra och mycket friska karaktären på vinet. Även jorden i detta område är speciell med inslag av krita och lera.

De exklusivaste vinerna kan lagras i 15 år

De franska vinerna kontrolleras och klassas utifrån växtplats, druvsort, odlingsmetod, framställningsmetod och alkoholhalt. Chablis-vinerna finns i fyra klasser – Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru, där den sistnämnda klassen utgör de mest exklusiva vinerna. Ett Grand-Cru-vin kan lagras så länge som 10-15 år, ibland längre vid riktigt bra årgångar. De bästa Premier-Cru-vinerna går bra att lagra i 5-10 år och får med åren en mer nötig karaktär. De lägsta klasserna av Chablis-vin, det vill säga Chablis och Petit Chablis, brukar rekommenderas att konsumeras unga.

Ofta frost i området

Det är inte enkelt att odla vindruvor i Chablis. I området råder ett klimat med kalla och långa vintrar, och varma och torra somrar. Floden Sereins som går genom hela distriktet har en värmande inverkan, men i övrigt är det kyligt i området. Det nordliga inlandsläget gör att området lätt drabbas av vårfrost.

Vissa år slår frosten särskilt hårt och därför varierar skördemängden stort mellan olika år. Men det finns metoder att få druvorna att överleva. För att skydda vinrankan sätter odlarna ut oljebrännare på vinfälten för att säkerställa att temperaturen inte sjunker för lågt. Vissa sprinklar också stockarna med vatten så att ett skyddande lager av is bildas runt knopparna. Knopparna är nämligen mycket känsliga för frost.

Lera och kalk gör vinet unikt

Det som gör Chablis-vinerna unika är den speciella jorden som druvorna odlas i. Området är rikt på kalk och lera, som ger vinet dess speciella karaktär. I området finns två sorters lera, Kimmeridge och Portland. Den förstnämnda sorten anses bättre och druvor från Kimmeridgeleran sägs ge viner av högre kvalitet.

Passar till aperitif, fisk eller ostron

Den främsta klassen, eller appellationen, av Chablis-viner – Chablis Grand Cru, odlas i det mest optimala läget i området. Solexponeringen är den bästa tänkbara i den drygt kilometerlånga sydvästsluttningen som utgör vingården på 105 hektar uppdelad i sju separata Grand Cru-lägen. Jorden här är också väldränerad och kalkrik.

Tack vare Chabli-vinernas fräschör så passar drycken till plockmat eller som drink före maten. Men vinet går förstås även att dricka till en måltid. Då rekommenderas ofta vinet till fisk och skaldjur, men även till ostron och sniglar – två franska specialiteter. Vissa menar att vinet även passar bra till fågel och ost.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer