fbpx

Gör ditt eget iste – 4 välsmakande recept

person pouring orange juice on clear drinking glass

Iste är en uppfriskande och törstsläckande dryck som är perfekt att dricka på alla dagar året om! Även om det finns många färdiga alternativ att köpa i matvarubutiker kan ett hemmagjort iste vara ett sätt att experimentera med olika smaker och ingredienser. Har du aldrig gjort iste förut men känner ett sug på att pröva? Här kommer fyra goda recept till dig – och är du ute efter ett iste utan socker är sista receptet något för dig

Klassiskt iste

Du behöver:

3 tepåsar med svart te

1 liter vatten

½ dl socker

½ dl saft från citron

Koka upp vattnet i en kastrull och låt tepåsarna dra i cirka 3–5 minuter. Ta bort tepåsarna och tillsätt sockret under omrörning tills det lösts upp. Låt blandningen svalna och häll sedan i citronsaften. Ta fram ett stort glas, lägg i några isbitar och häll ditt klassiska iste över och njut! 

Persika iste 

Du behöver: 

3 tepåsar med svart te

3 cm färsk ingefära (riven eller skivor)

1 liter vatten

2–3 mogna persikor (skivade) 

½ dl socker

½ dl saft från citron

Koka upp vattnet, lägg i ingefäran och låt tepåsarna dra i cirka 3–5 minuter. Ta bort tepåsarna och tillsätt de skivade persikorna, sockret och citronsaften. Rör om tills sockret löst sig och låt sedan blandningen svalna. Mixa allt med hjälp av en stavmixer tills det är slätt, häll sedan drycken i ett glas med is och njut. 

Grönt iste

Du behöver:

3 tepåsar grönt te

1 l vatten

½ dl honung

1/4 kopp limejuice

Koka upp vattnet och dra tepåsarna i cirka 3-5 minuter. Ta bort tepåsarna och tillsätt honungen under omrörning tills den löser sig. Låt blandningen svalna och tillsätt sedan limejuicen. Häll blandningen över is och njut!

Mango iste 

Ett iste som istället för socker använder mangons naturliga sötma för att skapa ett utsökt och uppfriskande iste. Limejuicen tillför en syrlig smak som balanserar ut sötman. 

Du behöver: 

3 tepåsar med svart te

1 l vatten

½ mogen mango (hackad)

½ dl juice från lime

Koka upp vattnet och låt tepåsarna dra i cirka 3–5 minuter. Ta bort tepåsarna och tillsätt hackad mangon och limejuice. Rör om och låt sedan blandningen svalna. Mixa blandningen tills den är slät. Lägg i isbitar i ett glas och häll i din hälsosamma dryck i glaset. 

Med dessa enkla recept kan du njuta av ett läckert och uppfriskande iste när som helst på dagen. Hoppas det smakar

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer