fbpx

Så gör du för att bli din alldeles egen barista!

Att göra en god kopp kaffe hemma kan verka som en svår uppgift, men det behöver inte vara det. Med bara några enkla steg kan du bli din egen barista och njuta av kaffe av samma kvalité som när du köper det på ditt favoritfik. Här följer några enkla steg för att komma igång.

Investera i en bra kaffebryggare – Det första steget för att göra bra kaffe hemma är att ha rätt utrustning. En kaffebryggare av hög kvalitet är avgörande. Detta gäller oavsett om du väljer en klassisk kaffebryggare, en espressomaskin eller en fransk kaffepress. Leta efter en modell som passar din budget och uppfyller just dina behov – vad vill du få ut av din kaffemaskin?

Välj högkvalitativa kaffebönor – Kvaliteten på ditt kaffe börjar med bönorna, så det är viktigt att välja bönor av god kvalitet som är färska och smakrika. Leta efter bönor som har rostats inte allt för länge sedan och välj ut en sort som du gillar. Experimentera med olika blandningar och grader av rostningar för att hitta din perfekta matchning. 

Mät och mal bönorna – Nästa steg är att mäta och mala bönorna. Mal bönorna fint och/eller justera malningsstorleken efter vilken typ av kaffebryggare du använder. Vilka typer av bönor du har kan även påverka hur mycket eller lite de ska malas. Detta kan du oftast hitta på paketet. Har du en kaffemaskin som maler bönorna åt dig? Grattis! Om inte så finns det kaffekvarnar till förmånliga priser att få tag i.

Värm vattnet – Fyll kaffebryggaren med färskt, kallt vatten. Finns det en inställning på din kaffemaskin där du kan välja vilken temperatur som vattnet ska gå upp till? På de flesta kaffemaskiner och kaffebryggare så är det säkerligen förprogrammerat. Så temperaturen på vattnet är särskilt viktigt om du gör kaffe i en fransk kaffepress. Då kokar du upp vattnet själv för att sedan hälla i pressen. 

Temperaturen är avgörande – En bra tumregel är att vattnet ska vara mellan 92-94 grader. Å andra sidan, om du märker att din kaffebryggare har för låg temperatur så är en idé att faktiskt koka vattnet själv och sen manuellt hälla vattnet genom en filtertratt. Det är en hårfinlinje med temperaturen – eftersom temperaturen är en avgörande faktor för att alla smakämnen ska kunna frigöras på bästa sätt.

Dags att brygga ditt kaffe- Om du brygger kaffet i en fransk press rekommenderar vi att du låter kaffet dra i cirka 4-5 minuter innan du trycker ner kolven.  Om du häller över vattnet i en filtertratt är det viktigt att du häller försiktigt och inte allt på en och samma gång. Vattnet måste ha tid att kunna suga åt sig alla kaffearomer och smaker. Om du enbart malt bönor och har en traditionell kaffebryggare är det bara att slå på den och vänta på att ditt nymalda kaffe bryggts klart.

Njut av ditt kaffe – Häll slutligen upp ditt kaffe i din favoritmugg och njut. Tillsätt mjölk, havredryck, grädde, socker eller vad du nu kan tänkas föredra i ditt kaffe. För att göra det ännu mer utsökt är ett gott tips att strössla över lite kanel eller kardemumma.

Med dessa enkla steg kan du bli din egen barista och njuta av kaffe av riktig cafékvalitét i ditt eget hem. Oavsett om du är en kaffeälskare eller bara letar efter ett enkelt och läckert sätt att börja dagen på, kommer dessa tips att hjälpa dig att göra den perfekta koppen med kaffe om och om igen. Och till nästa middagsbjudning har du något annat än maten att imponera med.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer