fbpx

Här är de populäraste roséboxarna

Solen och värmen börjar leta sig fram och då passar det utmärkt att fira in våren med ett glas rosé. Här listar vi några av de populäraste roséboxarna som säljs på Systembolaget.

Boxarna, eller de så kallade “bag-in-box:arna” står för ungefär 50% av allt vin, sett till volymen, som säljs på Systembolaget. Snittpriset blir lägre än om man köper per flaska och troligtvis är boxarna populära eftersom de är praktiska – lätta att bära hem och perfekta att ta fram till middagen eller minglet. En öppnad rosébox håller sig i kylskåp i ungefär 3-4 veckor.

99 Rosas Rosé Organic – 209 kronor

Det här fruktiga rosévinet kommer från Spanien. Det är gjort på 90% bobaldruvor och 10% garnacha. Bobal är en inhemsk spansk druvsort som tros härstamma från Manchuela. Vinet görs av ett familjeföretag på vingården Dominio de Punctum som omfattar 110 hektar. Där sker all odling ekologiskt. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och ungdomlig med inslag av jordgubbar, granatäpple, persika, smörkola och blodapelsin. Vinet bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Det passar som sällskapsdryck eller till fisk- och kycklingrätter, men också till sallader.

Systembolaget

Puy Chéri Syrah Rosé – 229 kronor

Det här ungdomliga rosévinet kommer från Frankrikes största vinområde – Pays d’Oc. Det sträcker sig från Pyrenéerna till Provence och är ett samlingsnamn för flera vindistrikt i Languedoc-Roussillon. Vinet är gjort på syrahdruvor och har en ljusrosa färg. Smaken beskrivs som bärig och ungdomlig med inslag av smultron, hallon, örter och blodgrapefrukt. Precis som “99 Rosas Rosé Organic” passar det här vinet som sällskapsdryck, eller till fisk- och kycklingrätter och sallader. Vinet bör serveras vid 8 grader.  

Systembolaget

Casas Patronales Rosé Cabernet Sauvignon och Merlot – 199 kronor

Det här vinet kommer ifrån området Valle Central som sträcker sig 20 mil söderut från Santiago i Chile. Vinproducenten Casas Patronales har 600 hektar vinodlingar fördelat på fyra gårdar. Vinet är gjort på 70% cabernet sauvignon och 30% merlot. Smaken beskrivs som ungdomlig och fruktig med inslag av jordgubbar, örter, persika, röda vinbär och blodapelsin. Precis som de andra två rosévinerna passar det här som sällskapsdryck eller till sallader och rätter av fisk och kyckling.

Systembolaget

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé – 249 kronor

Det här bäriga rosévinet är tillverkat i Western Cape som är ett samlingsnamn för ett flertal vinområden runt Kapstaden i Sydafrika. Vinet har en orangerosa färg och är gjort på cabernet sauvignon. Smaken beskrivs som bärig och mycket frisk med inslag av mogna jordgubbar, smultron, färska örter och blodapelsin. Det här vinet passar enligt Systembolaget till stekt fisk, kyckling eller sallader. Det passar också bra som sällskapsdryck och bör serveras vid 8 grader för att smaka som bäst.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer