Mustiga rödviner till höstens långkok

Kvällarna blir mörkare och kylan har börjat göra sig påmind. Då passar det bra att laga grytor och soppor och mysa under en filt i soffan. Vi har botaniserat bland Systembolagets nyheter och hittat några trevliga viner som passar till höstens långkok. Vilken är din favorit?

Porta 6 Tejo 2020 – 89 kronor

Den här kryddiga och mustiga nyheten kommer från området kring floden Tejo i Portugal. Området är relativt svalt på grund av närheten till Atlanten, men skyddas från de kyliga nordliga vindarna av berget Montejuno. Vinet produceras av familjeföretaget Vidigal wines. Flaskan har skruvkork och vinet är gjort på 50 procent syrah, 30 procent tinta roriz och 20 procent castelao. Smaken beskrivs som kryddig och fruktig med inslag av fat, björnbär, kanel, mörka körsbär, peppar, choklad och plommon. Vinet smakar som bäst om det serveras vid 16-18 grader och det passar till rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Abbotts & Delaunay Carignan Vieles Vignes 2020 – 89 kronor

En annan nyheter på Systembolaget är den här tetran från Languedoc-Roussillon i Frankrike. Producenten heter Abbotts & Delaunay och varumärket startade 1996 som ett samarbete mellan Laurent Delaunay och den australienska vinmakaren Nerida Abbott. 2011 sålde Abbott sin del av vingården men Laurent valde ändå att behålla namnet. Vinet är gjort på druvan carignan och vinet är mörkt blålila till färgen. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av fat, svarta vinbär, plommon, skogshallon, choklad, viol och vanilj. Även det här vinet bör serveras vid 16-18 grader för att smaka som bäst, och passar till rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Beaujolais-Villages Maison Raoul Clerget 2020 – 97 kronor

Ytterligare en nyhet i tetra från Frankrike är det här bäriga Beaujolais-vinet. Beaujolais ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Druvorna, av sorten gamay, kommer från producenten Maison Raoul Clergets egna vingårdar. Maison Raoul Clerget är ett av de äldsta vinhusen i Bourgogne med rötter från 1268. Smaken beskrivs av Systembolaget som bärig och nyanserad med inslag av körsbär, färska örter, blåbär och skogshallon. Om du gör en vegetarisk gryta kan det här vinet passa bra. Det rekommenderas även till rätter av ljust kött.  

Systembolaget

Laetitia Estate Pinot Noir 2019 – 179 kronor

Den här kryddiga och mustiga nyheten kommer från Kalifornien i USA. Producent är Laetitia Vineyard & Winery som grundades 1982. Vineriet ligger i Arroyo Grande Valley i södra delen av San Luis Obispo County, och de fokuserar på viner av pinot noir och chardonnay. Den här flaskan är gjord på pinot noir. Eric Hickey driver företaget och är även chefsvinmakare. Han började i firman 1988 som 16-åring. Smaken beskrivs som nyanserad och kryddig med fatkaraktär, med inslag av jordgubbar, körsbär, nougat, örter, skogshallon och kanel. Vinet passar till rätter av ljust kött eller lamm. 

Systembolaget
Facebook Kommentarer