fbpx

Nya ölsorter i vår

Dagarna blir lite längre och vi längtar efter vår och värme. Än så länge dröjer det ett tag till värmen, men det behöver inte betyda att man inte vill ha en kall öl. Vi har botaniserat i Systembolagets ölsortiment och plockat fram fyra intressanta nyheter inför våren. Vilken är du sugen att testa?

Nynäshamns Lilla Hawaii Lager – 30:90 kronor

Om man vill drömma sig bort till varmare breddgrader kan det vara idé att prova den här ljusa lagern i modern stil. Ölen är gjord av Nynäshamns Ångbryggeri och ingår i Systembolagets sortiment för lokalt och småskaligt. Smaken beskrivs som maltig och något humlearomatisk med tydlig beska och inslag av knäckebröd, aprikos, tallkåda, kryddor och apelsinskal. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och rekommenderas som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Systembolaget

Karlskoga Brukslager Wermlands Brygghus – 23:90 kronor

Från Kristinehamns kommun i Värmlands län kommer den här ljusa lagern i internationell stil. Producent är Wermlands Brygghus och även den här ölen tillhör Systembolagets sortiment för lokalt och småskaligt. Smaken beskrivs som maltig med inslag av sirapslimpa, honung, örter och citrus. Systembolaget rekommenderar drycken som sällskapsdryck och till rätter av fisk eller skaldjur eller till en buffé. Drycken bör serveras vid 6-8 grader för att smaka som bäst.

Systembolaget

Stigbergets Moon tower – 26:90 kronor

Från Göteborg kommer en gulbrun amerikansk pale ale (APA). Pale ale i amerikansk stil är mer aromatisk och mjukare än den engelska stilen, vilket ofta beror på att den amerikanska humlen är mer aromatisk och blommigare än den engelska. Ölstilen uppstod på 1980-talet på den amerikanska västkusten, och är idag den populäraste ölstilen hos nystartade bryggerier. Stigbergets Bryggeri står bakom den här nyheten. Smaken beskrivs som humlearomatisk och fruktig med tydlig beska med inslag av mango, tallkåda, torkad ananas, kryddor och grapefrukt. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst. Systembolaget rekommenderar ölen som sällskapsdryck eller till rätter av lamm- och nötkött.

Systembolaget

Pite pale ale – 29:80 kronor

En engelsk pale ale från Luleå kommun i Norrbottens län hittar vi bland vårens nyheter. Producent är Bottenvikens bryggeri och drycker ingår i Systembolagets sortiment för lokalt och småskaligt. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av aprikos, apelsin, knäck, rågbröd och örter. Drycken bör serveras vid 10-12 grader för att smaka som bäst. Pite pale ale passar som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer