fbpx

Prisvärt bubbel till tolvslaget

På nyårsafton skålar vi in det nya året. Vi lägger det gamla bakom oss och firar in det nya med förhoppningar om ett bra och givande kommande år.

Om man inte vill skåla i champagne så finns det många varianter av trevligt bubbel som man kan välja på istället. Från Frankrike kommer Crémant som tillverkas på precis samma sätt som champagne, men som kommer från andra franska distrikt och därmed inte får kallas för champagne. Från olika distrikt i spanska Katalonien hittar vi trevliga sorter Cava och i Italien tillverkas Prosecco.

Här har vi plockat fram tre flaskor prisvärt bubbel att skåla in det nya året med.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut – 139 kronor

En Crémant som funnits i Systembolagets sortiment länge är den här fruktiga och friska flaskan från Bourgogne. En Crémant måste lagras minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering. Det här vinet har lagrats i ett år och tre månader på sin jästfällning. Vinet är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Producent för det här vinet är Louis Bouillot som grundades 1877 i Nuits-St-Georges. Idag ägs företaget av Boisset-gruppen. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med mycket frisk smak och med inslag av gula äpplen, kex, persika och grapefrukt. Vinet bör serveras vid 8 grader för att smaka som bäst och rekommenderas som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Systembolaget

P.Lex Prosecco Brut – 115 kronor

Från Venetien i Italien kommer den här fruktiga Proseccon. Även det här vinet har funnits i Systembolagets sortiment länge. Vinet är gjort enligt den så kallade tankmetoden, eller ”cuve close” som innebär att alkoholjäsningen sker i en trycktank. Vinet får kolsyra och får sedan vila i tanken med sin jästfällning. Därefter filtreras vinet och buteljeras under tryck vid låg temperatur. Producent för den här flaskan är Icon Wines och vinet är gjort på druvan glera. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig med inslag av päron, persika och citrus. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och passar som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Systembolaget

Arilds Vingård Bubbel – 198 kronor

Om man vill njuta av ett svenskt bubbel till nyår kan den här friska flaskan från Höganäs i Skåne passa bra. Flaskan ingår i Systembolagets sortiment för Lokalt & Småskaligt. Producent är Arilds vingård och producenten uppger att det här vinet är veganvänligt. Smaken beskrivs av Systembolaget som fruktig och mycket frisk med inslag av fläder, gula äpplen, kex, mineral och citron. Drycken bör serveras vid 8 grader för att smaka som bäst och passar som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer