10 rolig fakta om mat som du säkert inte kände till

orange och vit plastägg leksak

Mat är något som alla älskar, oavsett om du är en äventyrlig foodie eller föredrar att hålla dig till klassikerna. Även om du tror att du vet allt som finns att veta om mat finns det fortfarande några fantastiska fakta om mat som garanterat kommer att överraska och glädja dig. Från den dyraste pizzan i världen till den älskade pommes fritesens historia, här är 10 roliga fakta om mat som du förmodligen inte kände till. Lär dig något nytt och imponera på dina vänner med din nyvunna kunskap om mat.

Världens dyraste pizza

Världens dyraste pizza är toppad med kaviar, hummer och guldflingor. Kanterna är fyllda med en kombination av svart tryffel, kungskrabba, hummer och guldflingor, och den toppas med iransk Orobica Fior di latte, hyvlad svart tryffel, hummer och guldflingor. Även om vi inte rekommenderar att man äter den här varje dag, är det ingen överraskning att det här är den dyraste pizzan du kan beställa. Den här pizzan är inte bara dyr på grund av ingredienserna, den är också prissatt till 120 000 kronor. Även om den här pizzan är den dyraste är den också den mest utsökta. Om du vill bjuda dig själv, eller någon annan, på pizza till ett högt pris är detta den pizza du ska beställa.

en man som står vid en öppen spis och vänder sig bakåt

Historien om pommes frites

Pommes frites skapades först i Belgien, men ursprungligen gjordes de av rotfrukter. De tillverkades först som ett sätt att använda all potatis som var för liten för att säljas. De kallades ursprungligen ”franska” eftersom belgarna trodde att deras grannar, fransmännen, var de enda som var dumma nog att äta denna grönsak. Pommes frites är en amerikansk favorit, men den har funnits länge. Nu är den en av de mest kända maträtterna i hela landet. Pommes frites är inte bara ett utsökt tillbehör till vilken måltid som helst, de är också oerhört roliga att äta. Om du någon gång är på en restaurang, prova att doppa pommes frites i en milkshake! Det är ett extremt dekadent och sött sätt att äta pommes frites.

Cupcakes ursprung

Även om vi förknippar cupcakes med födelsedagsfester och festligheter, skapades de ursprungligen som ett sätt att använda överbliven smet. Om du skulle gå tillbaka i tiden till kolonialtidens Amerika skulle du se att cupcakes gjordes av kex eller överblivet bröd. Cupcakes skapades för att använda överbliven smet, men de skapades också för att göra en produkt som var lättare att transportera. Cupcakes var en populär efterrätt under depressionen eftersom de var billiga och lätta att göra.

Världens äldsta mat

Världens äldsta livsmedel är bröd. Många människor vet inte att bröd är det äldsta livsmedlet på jorden. Faktum är att det första brödet tillverkades för cirka 9 000 år sedan och hittades i en grotta i Turkiet. Forskarna blev förvånade när de upptäckte att brödet var gjort av vilt einkornvete, vilket är en sorts vete som inte längre odlas. De blev ännu mer förvånade när de testade brödet och upptäckte att det var 9 000 år gammalt!

Den enda anledningen till att vi vet att bröd är världens äldsta livsmedel är att brödet bevarades i en lufttät grotta. Så nästa gång du sträcker dig efter en skiva bröd, kom ihåg att du faktiskt äter världens äldsta mat!

cereal and three buns

Hälsofördelarna med mörk choklad

Mörk choklad innehåller flavonoider, som är hjärtfrämjande antioxidanter. Människor har ätit mörk choklad i tusentals år, men det är först nyligen som man har undersökt dess fantastiska hälsofördelar. Mörk choklad är bra för ditt hjärta, dina blodkärl och din hjärna. Om du äter bara några gram mörk choklad i veckan kan du sänka ditt blodtryck och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om du är någon som behöver ett läckert sätt att öka din hälsa är det ett utmärkt alternativ att äta mörk choklad.

Det finns också forskning som tyder på att mörk choklad kan vara fördelaktigt för personer som lider av migrän. Det är dock viktigt att notera att om man äter för mycket choklad kan det ha motsatt effekt och leda till viktökning och andra hälsoproblem. Så när du konsumerar mörk choklad ska du komma ihåg att äta med måtta.

Spaghettins historia

Spaghetti uppfanns i Italien redan på 1600-talet av sjömän. De tog överbliven deg från brödbakningen, rullade ut den och gjorde nudlar av den. De lade den också i en gryta med vatten och tomater, vilket nu anses vara den berömda italienska rätten, spaghetti Bolognese. Det är därför den har kallats Italiens nationalrätt sedan slutet av 1800-talet. Ordet spaghetti kommer från det italienska ordet ”spaghetto” som betyder ”liten sparv”.

Om du älskar spaghetti finns det massor av varianter att prova, bland annat spaghetti carbonara, spaghetti med pesto, spaghetti al pomodoro, spaghetti Bolognese och många fler. Det finns också många olika typer av spaghetti i affärerna, bland annat fullkornsspaghetti, spaghetti med brunt ris och flerkornsspaghetti.

pasta i tomatsås

Hotdogens historia

Hotdogens historia är fascinerande. Först myntades ordet ”hot dog” vid den colombianska utställningen 1893 i Chicago, där de serverades som en smörgås. Hotdogs historia sträcker sig dock mycket längre tillbaka än så. Forskare tror att varmkorven först skapades i Kina på 800-talet, där den tillverkades av kryddat griskött. Kinesiska upptäcktsresande tog med sig receptet till Europa på 1200-talet där rätten gjordes med kyckling eller fläsk och kallades ”hot dog” som ett sätt att skilja sig från kineserna.

Det var inte förrän på 1800-talet som korven tog sig till USA, där den fortfarande gjordes med fläskkött. Hotdogen var mycket populär vid baseballmatcher i början av 1900-talet, och det är här som traditionen att lägga ketchup och senap till hotdogen kom ifrån.

Hur smörgåsen uppfanns

Smörgåsen uppfanns på 1700-talet av John Montagu, den fjärde jarlen av Sandwich. Han var en ivrig spelare som inte hade tid att äta en ordentlig måltid. Därför åt han en brödbit med en tunn köttbit mellan två brödbitar så att han inte behövde sluta spela.

Det finns många olika typer av smörgåsar som du kan prova. Några av de mest populära smörgåsarna är smörgåsar med jordnötssmör och gelé, smörgåsar med skinka och ost samt smörgåsar med kalkon och ost. Du kan också prova många olika varianter av smörgåsar som en BLT (bacon, sallad och tomat) eller en club sandwich.

Hotdogbrödets historia

Hotdogbrödet skapades år 1900 av Charles och Frank Fletcher i New York. Bröderna var på en basebollmatch och insåg att folk stoppade sina varmkorvar i sitt bröd med smör. Även om detta kan verka som en bra idé, ledde det faktiskt till att brödet blev genomsvettigt, vilket inte var särskilt tilltalande. Så Fletchers bestämde sig för att skapa en ny typ av bröd för korv och andra snacks. Brödet tillverkades av en ny sorts mjöl som kallades berikat mjöl, som innehöll mer näringsämnen än vanligt mjöl.

Hotdogbrödet är oerhört populärt och finns på nästan alla snabbmatsrestauranger i landet. Hotdogbrödet är praktisk för dem som vill äta en korv men har ont om tid. Det finns också många varianter av varmkorven, bland annat kringelkorven, som man kan hitta på stadion runt om i landet.

Glassens ursprung

Glassens historia går långt tillbaka i tiden, och den första skriftliga uppgiften finns redan på 800-talet. Kineserna, som var de första som tillverkade glass, använde den som en medicinsk dryck. Romarna älskade sin glass så mycket att de åt den året runt. Det finns många teorier kring glassens ursprung, men en sak är säker: det har funnits glass i nästan alla kulturer i världen genom historien.

I dag finns det oändligt många smaker av glass och nya smaker läggs ständigt till på marknaden. Det finns också många olika typer av glass, bland annat gelato, sorbet och frozen yoghurt. Det finns också många olika typer av glassdesserter, som glassmackor och glass-sundaes.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer