fbpx

7 livsmedel som du bör lägga till under vintern för att öka din D-vitaminnivå

platt lay fotografi av olika sorters frukter

Känner du dig svag och har svårt att fokusera? Du kan ha brist på D-vitamin. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är viktigt för många kroppsfunktioner, bland annat kalciumabsorption, benhälsa och immunitet. Brist på D-vitamin kan orsaka trötthet, svaga ben, depression och ökad risk för infektioner. Lyckligtvis finns det gott om livsmedel som du kan lägga till i din kost för att få din dagliga dos D-vitamin. Här är sju av de bästa livsmedlen för att ge din kropp den D-vitamin den behöver.

Fördelar med D-vitamin

Det finns många fördelar med D-vitamin. D-vitamin kan förbättra ditt humör, hjälpa dig att fokusera och vara alert och stödja ditt immunförsvar så att du löper mindre risk att bli sjuk. Om du känner dig låg i energi är det en bra idé att få dina nivåer testade. D-vitaminbrist är vanligt, särskilt under vintermånaderna då vi är mindre exponerade för solen. D-vitamin är viktigt för många kroppsfunktioner, bland annat för en god benomsättning, immunförsvaret och neuromuskulära funktioner. Det är också viktigt för att hjälpa oss att fokusera, få oss att känna oss mindre stressade och stödja ett positivt humör. Brist på D-vitamin kan leda till muskelsvaghet och ledvärk, sköra ben och en högre risk för kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

Symtom på D-vitaminbrist

Om du upplever något av följande symtom kan du ha brist på D-vitamin:

  • Trötthet – Om du känner dig trött och har svårt att hålla ögonen öppna kan du ha brist på D-vitamin.
  • Svaga eller sköra ben – Friska ben är en förutsättning för en frisk kropp. Om du har för lite D-vitamin kan det leda till att skelettet tunnas ut och slutligen till frakturer.
  • Ökad risk för infektioner – Om du har brist på D-vitamin kan ditt immunförsvar bli försämrat. Detta kan leda till en ökad risk för infektioner.
  • Humörstörningar – Brist på D-vitamin kan orsaka humörstörningar som ångest och depression.
koala sover i trädet

Livsmedel med hög halt av D-vitamin

Även om det är viktigt att få sin dagliga dos D-vitamin är det viktigt att notera att många livsmedel är berikade med D-vitamin, vilket innebär att många livsmedel som innehåller mycket D-vitamin också är berikade med D-vitamin. Ta en titt på följande livsmedel som innehåller mycket D-vitamin och som du kan lägga till i din dagliga kost.

Fet fisk

Fet fisk som lax, makrill och sardiner är några av de rikaste källorna till D-vitamin. En portion lax (cirka 125 gram) innehåller upp till 1 360 IU D-vitamin, vilket motsvarar cirka 90 % av ditt dagliga behov av D-vitamin. Om du inte gillar smaken av lax kan du också prova makrill eller sardiner. Alla tre är utmärkta källor till D-vitamin. Sardiner är också rika på kalcium, vilket är ett annat viktigt mineral som din kropp behöver.

skivat bröd med kött och grönsaker på brunt träbord

Lever på nötkött

Även om det kanske inte är det mest populära livsmedlet är oxlever en av de bästa källorna till D-vitamin. En portion oxlever (ungefär 2½ dl) innehåller över 4 000 IU D-vitamin. Om du inte gillar oxlever kan du också prova andra köttorgan som njure, hjärta och tunga. Organkött är också rikt på D-vitamin. En portion njure, hjärta eller tunga innehåller cirka 1 000 IE D-vitamin.

Äggulor

Även om gulorna innehåller mycket kolesterol är de också en av de bästa källorna till D-vitamin. En äggula innehåller cirka 100 IE D-vitamin. Om du är noga med kolesterolet kan du prova äggvita. De har låg kolesterolhalt, men innehåller också D-vitamin. En portion äggvita innehåller cirka 50 IE D-vitamin.

Svamp

Även om svamp vanligtvis anses ha ett lågt innehåll av D-vitamin, är vissa sorter som shiitake-, portobello- och ostronsvamp rika på D-vitamin. En portion shiitake-svamp innehåller nästan 200 IE D-vitamin.

Berikad mjölk och yoghurt

Mjölk och yoghurt är ofta berikade med D-vitamin. En kopp lättmjölk innehåller 100 IE D-vitamin, medan 2½ dl lättyoghurt innehåller 50-150 IE D-vitamin.

fotografi med selektivt fokus av en fruktöken på en glasbehållare

Berikade spannmål

Om du inte gillar smaken av mjölk eller yoghurt kan du också prova berikade spannmålsprodukter. 2½ dl berikade flingor innehåller cirka 30 IE D-vitamin.

Berikad apelsinjuice

Apelsinjuice är berikad med D-vitamin, så en 2½ dl berikad apelsinjuice innehåller 100 IE D-vitamin.

Tips för att öka intaget av D-vitamin

Om du har för lite D-vitamin kan du vidta åtgärder för att öka ditt intag av detta viktiga vitamin. Här är några tips för att öka ditt D-vitaminintag:

  • Ta ett tillskott – Om du har brist på D-vitamin är det bästa sättet att snabbt korrigera dina nivåer att ta ett tillskott. Att ta cirka 2 000 IE D-vitamin per dag är ett bra sätt att få dina nivåer tillbaka till det normala.
  • Ät mer fisk – Om du inte är ett fan av kosttillskott är ett annat sätt att öka ditt D-vitaminintag att äta mer fisk. Lax, makrill och sardiner är några av de rikaste källorna till D-vitamin.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer