Sangria: Den perfekta festdrycken

clear drinking glass with red liquid

Sangria, den spanska vin-cocktailen, har blivit synonymt med festligheter och social samvaro. Dess färgglada och uppfriskande smaker gör den till en given favorit bland värdar och gäster. Vad som gör sangrian ännu mer lockande är dess enkelhet att förbereda i förväg vilket gör den till det optimala valet när man har många gäster att ta hand om.

clear drinking glass with red liquid and sliced lemon

Recept på sangria

Ingredienser:

1 flaska rött vin (75 cl) eller vitt om så önskas

0,6 dl socker (justera efter sötma)

1 apelsin, skivad

1 citron, skivad

1 lime, skivad

0,6 dl brandy

5 dl sodavatten (kallt)

Isbitar

Färska bär för garnering (valfritt)

Instruktioner:

  1. Blanda rött vin och socker i en stor karaff och rör om tills sockret löses upp.
  2. Tillsätt skivad apelsin, citron och lime i karaffen.
  3. Häll i brandy och blanda försiktigt.
  4. Ställ karaffen i kylskåpet och låt sangrian stå över natten eller åtminstone i några timmar för att låta smakerna blandas.
  5. Innan servering, tillsätt kallt sodavatten och isbitar.
  6. Garnera med färska bär om du önskar.

Vilket är det bästa vinet för sangria?

Du kan välja ett prisvärt vin eftersom du inte behöver framhäva specifika karaktärsdrag i vinet självt. Se bara till att vinet smakar tillräckligt bra för att njuta av det på egen hand. Eftersom sangria är en spansk dryck är en spansk Rioja, som tempranillo eller garnacha, eller till och med en blandning ett bra val som bas för rödvinssangria. Shiraz eller zinfandel är också trevliga alternativ. Faktum är att du nästan kan välja vilket rött vin som helst som du gillar men det är bäst att börja med ett torrare alternativ. En sauvignon blanc passar bra med tropiska frukter om du väljer att använda vitt vin.

clear drinking glass with orange liquid

Några ytterligare tips 

Även om du kan servera sangria direkt (använd kylt vin och häll det över gott om is) smakar det ännu bättre efter att smakerna har smält samman i kylskåpet i minst 8 timmar.  För att hålla sangrian kall utan att späda ut den kan du använda frysta frukter eller isbitar eller skärvor gjorda av själva sangrian istället för vanligt is.

Du kan göra sangrian så torr eller söt som du vill. Justera sötman genom ditt val av vin, lägg till eller dra bort socker och välj dina frukter.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer