Vita viner som passar till kyckling

Vissa vita viner passar utmärkt till kyckling. Vi har sonderat bland Systembolagets sortiment och hittat två nyheter och två klassiker som alla rekommenderas till fågel.

P.Lex Pinot Grigio 2021 – 95 kronor

Från Delle Venezie i Italien kommer det här druviga och blommiga vitvinet. Det har funnits i Systembolagets sortiment i 8 år så det kan räknas till klassikerna. Området Delle Venezie är beläget i den nordöstra delen av Italien, nära Venedig. Dagarna är varma och nätterna kalla här,  och området är klassat med den näst högsta kvalitetsklassen i Italien. Vinet är gjort på druvan pinot grigio som trivs bäst i svala klimat, så som Alsace, södra Tyskland och just norra Italien. Smaken beskrivs som druvig med inslag av päron, vingummi, honungsmelon, mandelblommor och citrusskal. Vinet bör serveras vid 8 grader för att smaka som bäst och rekommenderas av Systembolaget till rätter av fisk eller kyckling.

Systembolaget

Bee You California White 2021 – 99 kronor

En frisk och fruktig nyhet kommer från Kalifornien i USA. Kalifornien ligger på USA:s västkust och härifrån kommer ungefär 90 procent av allt vin som tillverkas i USA. Delstatens vinodlingar tar upp mer än 210 000 hektar mark och vingårdarna breder ut sig efter varandra. Just det här vinet kommer från producenten Scheid Family Wines som har en egendom på knappa 1300 hektar vingårdar, och som grundades 1972. Vinet är gjort på i huvudsak chardonnay, men innehåller även grüner veltliner, marsanne, pinot grigio och gewurztraminer. Smaken beskrivs som fruktig med inslag av gula äpplen, torkad ananas, kryddor och citrus. Vinet säljs i en PET-flaska med skruvkapsyl. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och rekommenderas till vegetariskt eller till rätter av fisk eller kyckling.

Systembolaget

Jean Biecher Pinot Gris 2021 – 109 kronor

Från Alsace i Frankrike kommer den här klassikern som funnits i Systembolagets sortiment sen 2014. Alsace ligger i nordöstra Frankrike, vid floden Rhen. Producenten heter Jean Biecher och familjen Biecher har varit verksamma i Alsace sedan 1762. Vineriet ligger i byn Saint-Hippolyte och vinmakare är Oliver Biecher och Julien Schaal. Vinet är gjort på druvan pinot gris som trivs bäst i svalare klimat. Det här ekologiska vinet har en druvig, något kryddig smak med inslag av gula päron, honung, mango och apelsin. Drycken bör serveras vid 8-10 grader för att smaka som bäst och rekommenderas till rätter av fisk eller kyckling, eller till vegetariska rätter.

Systembolaget

Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay 2021 – 139 kronor

Från Western Cape i Sydafrika kommer den här fylliga och smakrika nyheten. Producenten heter Kleine Zalze och grundades 1685. Idag ägs egendomen av Kobus Basson som köpte vinproducenten 1996. Vinet är gjort på chardonnay som är en av de vanligaste druvorna att tillverka torra, vita viner av. Druvsorten är enkel att odla och anpassar sig lätt till olika klimat. Chardonnay går även utmärkt att blanda med andra druvsorter och passar bra för ekfatslagring. Smaken på vinet beskrivs som fruktig och nyanserad med fatkaraktär, med inslag av gula äpplen, ananas, kryddor, valnötter, citrus och vanilj. Drycken bör serveras vid 8-10 grader och rekommenderas av Systembolaget till rätter av fisk, fläsk eller fågel.

Systembolaget

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer