fbpx

Nobelmiddagen är här – så firar du hemma

Den 10 december brukar det vara Nobelmiddag i Blå Hallen i Stockholms Stadshus med alla pristagare, kungligheter, politiker och andra celebra personer. Det är alltid spännande att se vad som serveras middagsgästerna och vilken underhållning de bjuds på. I år sätter pandemin käppar i hjulet för tillställningen och vi får fira hemmavid, redan i somras meddelades att banketten ställs in.

Lång tradition

Det första nobelpriset delades ut år 1901 och då hölls också den första nobelmiddagen. Det året närvarade 113 middagsgäster, men priset fick större och större uppmärksamhet och år 2011 var det omkring 1300 som gästade banketten. Banketten har hållits varje år med undantag för åren kring första och andra världskrigen, år 1907 när Oscar II hade avlidit, år 1924 när inga av nobelpristagarna kunde närvara – och i år på grund av pandemin.

Ta inspiration från förra året

Det är ett ärofyllt uppdrag att få skapa menyn som de prominenta gästerna får njuta av. Nobelmiddagen förra året togs fram av den prisbelönta kocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos. Förrätten bestod av Kalix löjröm med gurka, inlagd kålrabbi och krämig dill- och pepparrotsås. Huvudrätten var en anka fylld med svart trumpetsvamp, citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, inlagd gulbeta och anksås. Ankan serverades med savoykål med rökt shiitake och bakad lök. Middagen avslutades med en efterrätt bestående av hallonmousse, torr chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet.

Dryckesmenyn

Till maten tas viner fram som ska gifta sig härligt med smakerna i rätterna. Förra året bjöds det på den torra champagnen “Taittinger Folies de la Marquetterie”. Det är en ordervara på Systembolaget som kostar 659 kronor flaskan.

Systembolaget

Rödvinet som serverades förra året går att få tag på Systembolaget i en nyare årgång “Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano 2016” och kostar 209 kronor flaskan.

Systembolaget

Det vita vinet finns som ordervara i en senare årgång på Systembolaget. Det ekologiska, österrikiska “Jurtschitsch Stein Grüner Veltliner 2019” kostar 189 kronor.

Systembolaget

Efter middagen kunde gästerna välja mellan ”Grönstedts VO Cognac”, som är en ordervara på Systembolaget för 319 kronor flaskan, eller “Facile Punsch” som ingår i det ordinarie sortimentet och kostar 269 kronor.

Systembolaget

Sätt ihop en lyxig meny

Komponera en egen lyxig meny och fira årets nobelpristagare. Använd råvaror som du tycker om. En enkel förrätt, inspirerad av förra året, är Kalix löjrom på en rostad brödskiva (som delas i mitten på diagonalen) med en klick crème fraîche, hackad rödlök och några droppar citron.  

Om du vill fortsätta på temat med rom, är den här torskryggen med smörsås en perfekt varmrätt.

  • Sätt ugnen på 100 grader.
  • Salta 600 gram torskrygg och lägg i en ugnsform.
  • Ställ in i ugnen och tillaga tills fisken har en innertemperatur på 40 grader.
  • Värm upp 2 msk vatten och 2 msk juice från 1 citron i en kastrull. Mixa i 200 gram smör med en stavmixer tills såsen tjocknar.
  • Tillsätt 1/2 kruka hackad gräslök, 1 msk forellrom och 1 msk löjrom.

Servera fisken med smörsåsen och råstekt potatis.

En superenkel och lyxig efterrätt är en pannacotta av vit choklad.

  • Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter.
  • Koka upp 2 dl vispgrädde och 2 msk mjölk i en kastrull.
  • Dela 1 vaniljstång på längden och skrapa ur den. Tillsätt både fröna och stången i kastrullen.
  • När det kokar tar du av kastrullen från plattan. Ta ur vaniljstången och lägg i gelatinbladet och 100 g vit choklad i bitar. Rör tills chokladen är helt smält.
  • Häll upp pannacottan i cocktailglas och låt stelna i kylskåp i 4 timmar.

Innan servering tar du ut glasen och garnerar med färska lingon.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer