fbpx

Nyttiga fakta om 13 olika sorters bär

assorted berries

Bär är fullproppade med näringsämnen och har många hälsofördelar. De innehåller få kalorier men mycket fiber och höga nivåer av antioxidanter och vitaminer. Att äta bär regelbundet kan förbättra din hjärthälsa, förbättra hjärnans funktion, hjälpa till med viktkontroll och minska risken för en del kroniska sjukdomar.

Bär tillför också smak och färg till måltiderna, vilket gör dem till ett utsökt och näringsrikt tillskott till vilken diet som helst. Här är 13 bär som vi tycker du borde ha extra koll på:

Acaibär är fullproppade med antioxidanter och har kopplats till en rad hälsofördelar som förbättrad hjärthälsa och viktminskning.

Gojibär har använts i tusentals år inom traditionell kinesisk medicin och är kända för sina höga nivåer av vitaminer och mineraler speciellt vitamin C och A.

Tranbär är en av få bärsorter som har en naturligt låg sockerhalt men som innehåller mycket antioxidanter – vilket gör dem till ett utmärkt val för alla som vill förbättra sin allmänna hälsa.

Blåbär anses vara en av de hälsosammaste frukterna i världen och innehåller mycket fibrer, vitaminer och antioxidanter, inklusive antocyaniner, som har kopplats till förbättrad hjärnfunktion.

Hallon innehåller mycket fibrer, vitaminer och mineraler, inklusive magnesium och kalium. De är också en bra källa till antioxidanter, inklusive ellaginsyra, som har kopplats till minskad risk för cancer.

Björnbär är rika på vitaminer och mineraler, inklusive vitamin C och K och är en bra källa till antioxidanter, inklusive antocyaniner, som har kopplats till förbättrad hjärthälsa.

Aroniabär, även känd som aronia, är en av de bästa källorna till antioxidanter och har kopplats till förbättrad hjärthälsa och minskad risk för cancer.

Havtornsbär har höga halter av vitaminer, mineraler och antioxidanter och är bra för huden, hjärthälsan och matsmältningssystemet.

Fläderbär har använts i tusentals år inom traditionell medicin och innehåller mycket antioxidanter, inklusive antocyaniner och quercetin, som har kopplats till minskad risk för förkylningar och influensa.

Krusbär innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter som vitamin C och K. De är också en bra källa till kostfiber, vilket är viktigt för matsmältningen.

Vinbär, både röda och svarta, innehåller mycket vitaminer och mineraler, inklusive järn och kalium och är en bra källa till antioxidanter, inklusive antocyaniner, som har kopplats till förbättrad hjärthälsa.

Tomaten är faktiskt ett bär och en bra källa till vitaminer och mineraler som vitamin C och K. De innehåller mycket antioxidanter, inklusive lykopen, som har kopplats till minskad risk för cancer.

Jordgubbar är ett av de mest populära bären i världen och de innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter, inklusive C-vitamin och folsyra, som är avgörande för god allmänhälsa.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer