fbpx

9 saker du inte visste om avokado

sliced avocado fruit on brown wooden table

Avokado är en älskad frukt (ja frukt!) som äts över hela världen. Mest känd är den nog för sin krämiga konsistens och rika smak. Men visste du att det finns mer att veta om avokado än bara detta? Här är 9 saker du kanske inte visste om avokado:

1.Avokado är faktiskt en frukt, inte en grönsak

Trots sin gröna färg och ej så söta smak klassificeras avokado faktiskt som en frukt. De växer på träd och är botaniskt släkt med bär.

2.Avokado innehåller mycket hälsosamma fetter

Avokado är välkända för sin höga fetthalt men det är viktigt att notera att fettet i avokadon är enkelomättat (dvs ett hälsosamt fett). Dessa hälsosamma fetter kan hjälpa till att sänka kolesterolet och även förebygga olika sjukdomar. 

3.Avokado är en bra källa till fiber.

Avokado är också en bra källa till fiber som kan hjälpa dig att känna dig mer mätt och mer tillfreds. En enda avokado innehåller cirka 11 gram fibrer. Detta är cirka en tredjedel av ditt dagliga behov.

4.Avokado innehåller mer kalium än bananer

Kalium är ett viktigt näringsämne som hjälper till att reglera blodtrycket och främjar hjärthälsan. En enda avokado innehåller mer kalium än en banan vilket gör den till en utmärkt källa till detta viktiga ämne.

5.Avokado innehåller mycket antioxidanter

Antioxidanter hjälper till att skydda dina celler från skador orsakade av fria radikaler. Avokado innehåller mycket antioxidanter; särskilt karotenoider som lutein och zeaxantin, som är viktiga för ögonhälsan.

6.Avokado kan hjälpa till att absorbera andra näringsämnen

Studier har visat att konsumtion av avokado tillsammans med andra livsmedel kan bidra till att öka upptaget av näringsämnen. Att till exempel äta avokado med en sallad kan bidra till att öka upptaget av karotenoider (en grupp av organiska fettlösliga närings – och färgämnen) som finns i grönsakerna.

7.Avokado mognar efter att ha plockats

Till skillnad från många andra frukter så mognar avokadon faktiskt inte på trädet. Istället mognar de vanligtvis  inom några dagar efter att de plockats. Förvara dem på en sval och mörk plats tills de ska ätas.

8.Avokado har lång hållbarhet

När den förvaras på rätt sätt kan avokado hålla i flera veckor. Ett bra knep om du vill vänta några dagar med att äta avokadon (utan att riskera att den blir dålig) är att slå in den i plastfolie eller aluminiumfolie och lägga den i kylen.

9.Avokadoolja är en hälsosam matolja

Avokadoolja är ett populärt alternativ till traditionella oljor som olivolja, rapsolja eller solrosolja. Den är hög i hälsosamma enkelomättade fetter och har en hög rökpunkt vilket gör den lämplig för råvaror eller maträtter som kräver en högre stektemperatur.

Sammanfattningsvis är avokado mer än bara en utsökt frukt. De är packade med näringsämnen och erbjuder en mängd hälsofördelar. Oavsett om du använder dem i en smoothie, på rostat bröd eller i en sallad är avokado ett mångsidigt och näringsrikt tillskott till vilken diet som helst.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer