Gör din egen granola – fri från socker och andra tillsatser 

brown peanuts in white ceramic bowl

Granola har blivit väldigt populärt under de senaste åren och de finns massor av olika märken och sorter att välja bland. Men det finns en del nackdelar med att köpa granola i butik – det är otroligt dyrt och innehåller oftast onödiga tillsatser som socker. Att göra din egen granola är därför vår lösning på problemet. Det är enkelt men främst roligt eftersom du kan experimentera med olika typer av smaker och välja fritt vad som ska vara i. Nedan ger vi dig all information du behövör för att göra din egen granola 

Steg 1: Välj ut dina ingredienser 

De grundläggande ingredienserna för granola är havre, nötter och något typ av sötningsmedel. Du kan använda dig av vanligt havregryn eller fiberhavregryn. För nötter kan du använda allt från mandlar, pekannötter, valnötter, hasselnötter – ja helt enkelt det du föredrar. Det finns olika typer av sötningsmedel som du kan ha i som exempelvis lönnsirap, mosad banan eller dadlar, agavenektar etc.  

Utöver dessa huvudingredienser kan du lägga till torkad frukt som russin, tranbär eller hackade dadlar för extra smak och konsistens. Kakaonibs, kokosflingor och kakao är även några favoriter. Det är även vanligt att ha i kryddor som kanel och kardemumma.  

Steg 2: Blanda ingredienserna 

När du har samlat alla dina ingredienser är det dags att blanda ihop dem. Blanda havregrynen, nötterna och kryddorna du valt samt sötningsmedlet i en stor skål tills de är väl kombinerade. Konsistensen ska vara lite degig och det är viktigt att se till att de har klumpat ihop sig. Fördela sedan blandningen på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Du ska inte ha i kokosflingor, kakaonibs eller torkad frukten ännu! 

Grundrecept: 

3 dl havre 

1-2 dl blandade nötter 

1 dl blandad torkad frukt 

1 mosad banan/eller ½ dl agavenektar, sirap eller honung 

1 tsk kanel eller kardemumma och/eller kanel 

2 matskedar kokosolja  

Steg 3: Grädda granolan 

Förvärm ugnen till 150 °C och grädda den i ungefär 25-30 minuter eller tills den är gyllenbrun. Det är viktigt att du rör om då och då för att säkerställa en jämn tillagning. 

Steg 4: Tillsätt torkad frukt 

När granolan är ute ur ugnen behöver du låta den svalna i cirka 10 minuter. Tillsätt sedan den torkade frukten, kokosflingorna och kakaonibsen och blanda den med din granola. 

Steg 5: Förvara granolan 

När granolan har svalnat helt är det bäst att förvara den i en lufttät behållare i rumstemperatur. Där kommer den hålla sig fräsch i upp till två veckor. 

Sammanfattningsvis kan det vara en roligt att göra din egen granola. Det är inte bara mer prisvärt utan det låter dig kontrollera ingredienserna och välja ut precis vad du vill att det ska vara i. Vi tycker verkligen du ska prova detta! 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer