fbpx

Så äter du hälsosamt efter jul- och nyårsfirandet – och får ny bra energi

pocherat ägg med grönsaker och tomater på blå tallrik

Jul- och nyårsfirandet är en tid då man kan njuta av allt för mycket, men när det nya året kommer är det dags att ställa om kosten. Att äta hälsosamt är en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil, och det bästa sättet att göra detta är att fokusera på rätt typer av livsmedel. Att äta rätt sorts mat kan bidra till att öka din energi, förbättra ditt humör och hålla dig på rätt spår med dina viktminskningsmål. Här är några av de bästa hälsosamma livsmedlen att äta för att återställa din kost efter jul- och nyårsfirandet: frukt och grönsaker, magra proteiner, fullkorn, nötter och frön samt hälsosamma fetter. Att äta dessa livsmedel kan hjälpa dig att komma tillbaka på rätt spår och nå dina mål för hälsa och välbefinnande under det nya året.

Fördelarna med att äta hälsosamt

Att äta hälsosamt kan göra mycket mer än att bara förbättra din hälsa. Det kan också bidra till att öka din energi, förbättra ditt humör och hålla dig på rätt spår när det gäller dina viktminskningsmål. Att äta hälsosamt kan också bidra till att minska risken för vissa sjukdomar, som hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer. Att äta hälsosamt kan vara en utmaning, men det kan också vara otroligt givande. När du äter hälsosamt kan du förvänta dig att få mer energi under hela dagen, färre begär och ett klarare sinne. Att äta hälsosamt kan också hjälpa dig att nå dina träningsmål snabbare och lättare, vilket gör det till en bra investering för din hälsa.

koppar på tallrik på ett bord

Typer av hälsosamma livsmedel:

De bästa typerna av hälsosam mat är frukt och grönsaker, magert protein, fullkorn, nötter och frön samt hälsosamma fetter. Dessa är några av de viktigaste livsmedlen som ingår i en hälsosam kost, vilket gör dem till några av de bästa livsmedlen att äta när du ställer om din kost. Frukt och grönsaker är fulla av viktiga vitaminer och mineraler. De är också bra källor till fibrer och har ett lågt kaloriinnehåll, vilket gör dem utmärkta för viktminskning. Du kan äta frukt och grönsaker på många olika sätt, bland annat i smoothies, sallader och soppor. Magra proteiner, som fisk och fågel, är bra för att bygga muskler och hålla sig mätt. De kan också bidra till att öka din ämnesomsättning för att underlätta viktnedgång.

Det rekommenderas att äta cirka två portioner protein per dag.

Det rekommenderas också att man äter cirka sex portioner spannmål per dag. Fullkorn är bäst när de äts i sin naturliga, obearbetade form och är både näringstätt och har ett högt innehåll av fibrer och näringsämnen.

Nötter och frön är bra för hjärthälsan och kan bidra till att minska inflammation i kroppen. Du kan hitta många olika sorter av nötter och frön, bland annat jordnötter, mandel, cashewnötter, solrosfrön och linfrön.

Hälsosamma fetter, som avokado, kokosolja och olivolja, är också viktiga för en hälsosam kost. De kan bidra till att minska inflammation i kroppen, förbättra hjärthälsan och hjälpa till med muskeltillväxt. Hälsosamma fetter konsumeras bäst när de finns naturligt i livsmedel.

silversked på svart keramikskål med grönsaker

Tips för att inkludera hälsosamma livsmedel i din kost

För många kan det kännas som en svår uppgift att ställa om kosten och fokusera på hälsosam mat, särskilt efter att ha ätit så mycket av den goda julmaten. Om detta låter som du, oroa dig inte – det kan vara både enkelt och lätt att äta hälsosamt. Här är några tips för att införliva hälsosam mat i din kost och ställa om din kost efter jul och nyårsfirandet:

  • Börja med små mål: Det kan vara lätt att bli överväldigad av att försöka få in både hälsosam mat och en ny dietplan i livspusslet, så det är bäst att börja smått med dina mål. Att sätta upp uppnåeliga mål kan hjälpa dig att hålla dig motiverad och hålla dig på rätt spår med din diet.
  • Ät frukost varje dag: Att äta frukost är ett av de bästa sätten att få igång din ämnesomsättning. Det kan också bidra till att minska ditt sug under dagen och hjälpa dig att hålla dig mätt fram till nästa måltid.
  • Drick vatten under hela dagen: Det är viktigt att dricka vatten varje dag, men det är särskilt viktigt när du äter hälsosamt. Det kan hjälpa till att förebygga uttorkning och kan också hjälpa till att spola ut gifter i kroppen.
  • Prova nya livsmedel: Att prova nya livsmedel är ett bra sätt att införliva hälsosamma livsmedel i din kost. Det kan hjälpa dig att upptäcka nya smaker och utvidga din smak.
  • Var kreativ med dina måltider: Hälsosamma måltider behöver inte vara tråkiga. Det finns många sätt att lägga till hälsosamma livsmedel i din kost, bland annat genom att skapa hälsosamma måltidskombinationer och äta rester.
  • Håll dig borta från bearbetade livsmedel: Att äta hälsosamt innebär att hitta livsmedel som är så obearbetade som möjligt – att inkludera bearbetade livsmedel kan göra det svårt att upprätthålla en hälsosam kost.
smörgås med kokt ägg

Såklart du klarar en hälsosam start på det nya året!

Det är viktigt att ställa om kosten efter jul och nyårsfirandet, särskilt om du har ätit riklig och dekadent mat under förra året. Om du bestämmer dig för att äta hälsosamt kan du öka din energi. Att äta hälsosamt kan också bidra till att minska risken för vissa sjukdomar och kan vara en bra investering för din hälsa. Det finns många fördelar med att äta hälsosamt, och med dessa livsmedel behöver du inte offra smak för näring. Att äta hälsosamt kan vara en viktig del av att upprätthålla en hälsosam livsstil, och det bästa sättet att göra detta är att fokusera på rätt typer av livsmedel.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer