10 riktigt märkliga maträtter från hela världen att prova

woman in white hat and white long sleeve shirt sitting on black wheelchair

När du skapar din ultimata lista på nya platser att besöka, vilka saker är du mest van vid att lägga till på? Håller du dig till att bara lista städerna och kanske lägga till några av deras mest ikoniska sevärdheter? Eller gräver du lite djupare och lägger till några av de mest traditionella sakerna att göra, se och äta?

Varför inte utmana dig själv ännu mer genom att lägga till lite ätbara äventyr till din nästa reseupplevelse? Från konstiga snacks, märkliga grönsaker och unika efterrätter och från amerikansk- till Thailänds mat, nedan finns mer än 10 konstiga maträtter från hela världen. Vilka av dem kommer du att våga prova?

Airag (Mongoliet)
Det här är en typisk mongolisk dryck som också går under namnet Kumis. Och inte vilken typ av dryck som helst, utan en dryck med låg alkoholprocent gjord på hästmjölk! Den tillagas genom jäsning, genom filtrering genom en trasa och omrörning med en buluur, och processen tar ett par dagar att slutföra.

Alligator (USA)
Både förr och nu kan du hitta alligator att smaka på i sydstaterna, närmare bestämt i Arkansas, Florida, Georgia, Louisiana, South Carolina och Texas. Det anses vara ett hälsosamt alternativ till rött kött, med en smak som liknar fisk eller kyckling. Om du vill ta det hela ett steg längre kan du också prova alligatorägg.

brown alligator

Alpacka (Peru, Chile och Bolivia)
Även om det kan låta konstigt för oss utanför Latinamerika att ens överväga att äta ett så sött djur, är alpackakött en ganska normal del av köket, särskilt i Peru. Dess kött är mört och milt smaksatt och har en lägre fetthalt än rött kött. Alpackakött kan tillagas på olika sätt, varav många liknar köttet från nöt och gris.

white llama on brown grass

Myräggsoppa (Laos, Thailand)
Om du råkar besöka Laos eller Thailand är det här en märklig maträtt som du vill prova för att få en fullständig känsla för deras kök! Myräggen är proteinrika, fulla av mineraler och söta i smaken. Det finns ett par rätter, särskilt i norra Thailand, där myrägg används och myräggssoppa är en av de mest populära.

Balut (Phillipinerna)
En annan äggrätt är Balut, som är framträdande i det filippinska köket. Den görs av ett befruktat äggembryo som har kokats. Det är vanligt att äta den direkt från skalet och du har inga större problem att hitta ett gatustånd som säljer dem.

Basashi rått hästkött (Japan)
När du har provat rå fisk och rått nötkött är du kanske redo att gå vidare till denna märkliga mat som är en specialitet i Japans Kumamoto-region. I likhet med sashimi (rå fisk) och rått nötkött i Östasien så serveras rått hästkött ofta på en ”bädd” av blad, med sojasås att doppa det i. För att göra din kulinariska upplevelse komplett, eller lättare att smälta, kan jag föreslå att du beställer lite sake till denna maträtt.

Nötköttunga (Nordamerika, Mexiko)
Även om det här kan låta som en otroligt konstig mat för vissa behöver du inte resa längre än till Nordamerika för att hitta nötköttstunga som serveras som maträtt. Den är särskilt vanlig i det mexikanska köket, där den ofta används som ingrediens i tacos och burritos. Du kan också hitta många rätter där man använder sig av köttunga i det puertoricanska köket.

Beondegi (Sydkorea)
Beondegi är tillverkad av silkesmaskpuppor och är ett vanligt och populärt mellanmål som säljs av gatuförsäljare runt om i Sydkorea. Det serveras vanligtvis ångat eller kokt, och ibland serveras de som ett tillbehör på en fiskrestaurang. Vissa liknar smaken vid nötter eftersom de kan vara ganska krispiga.

Fågelnestsoppa (Sydostasien)
Du kan inte använda vilket fågelbo som helst för att skapa den här märkliga rätten; de är specifikt skapade av ätbara fågelbon. Fågelnestsoppa anses vara en dyr och lyxig delikatess, och du kanske måste ta dig till en högklassig restaurang för att hitta den på menyn. Förutom i Sydostasien är detta en maträtt som även kan hittas i de södra delarna av Kina.

Durian (Sydostasien)
Du har förmodligen redan hört talas om durian, den tropiska frukten som är hemmahörande i Sydostasien? På sätt och vis är det en av de minst konstiga matvarorna på den här listan, och den finns i olika former som glass, bakselser och så vidare. Det som dock gör just denna frukt så märklig och (ö)känd är den starka stinkande lukten som den bär med sig. Den är faktiskt så stark att du får böter om du åker fast med durian på tunnelbanan i Singapore!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer