fbpx

Världens dyraste kaffe – är det värt det?

white teacup filled with coffee

Kaffe är en dryck älskad över hela världen och avnjuts i många olika former och smaker. Men har du någonsin undrat om det finns en typ av kaffe som anses vara den dyraste? Svaret är ja! Kopi Luwak, även känt som Civetkaffe, nämns regelbundet som ett av de dyraste kaffesorterna i världen. Detta kaffe tillverkas av bönor som har smälts av den asiatiska Palmecivetten, ett litet däggdjur som är inhemskt i Indonesien och Filippinerna. Även om det kan låta konstigt, så förstärker matsmältningsprocessen faktiskt kaffets smak, vilket gör det till en eftertraktad delikatess. Men hur dyrt är Kopi Luwak och är det värt priset? Läs vidare för att ta reda på det.

Vad är Kopi Luwak/Civetkaffe?

Kopi Luwak är en typ av kaffe som tillverkas av kaffebönor som delvis har smälts av den asiatiska Palmecivetten, en indonesisk gnagare. När kaffekörsbären är mogna äts de upp av gnagaren och smälts bara delvis. Bönorna passerar sedan genom deras matsmältningssystem och samlas in från deras avföring, eller ”copra”. Kopi Luwak är ett av de dyraste kaffena i världen, och vissa påsar säljs för tusentals dollar.

Civeten är ett vilt djur som traditionellt har använts i Sydostasien för att skörda kaffekörsbär. När Civetterna äter det mogna kaffekörsbäret jäser det naturligt i dess matsmältningssystem. Det är denna jäsning som ger kaffet dess unika smak, och enzymerna i Civetens mage bryter ner proteinerna i kaffebönan, vilket gör det mindre bittert och mjukare. Jordbrukare som skördar bönorna från Civetens avföring använder ofta Civetens hjälp och låter djuret äta de mogna kaffekörsbären för att sedan samla in bönorna från deras avföring.

mongoose, zebra mongoose, predator

Var hittar du Kopi Luwak?

Precis som de flesta avancerade lyxvaror finns Kopi Luwak i specialkaféer runt om i världen. Det finns också tillgängligt att köpa online, även om det kan finnas vissa problem med äktheten när man köper det på nätet. Den Kopi Luwak som säljs i ett högklassigt kafé i New York City kostar till exempel 30 dollar för en påse på ett kilo. En påse Kopi Luwak från samma källa kostar däremot så mycket som 1 000 dollar när den köps på nätet. Det finns flera andra platser där Kopi Luwak produceras, bland annat i Vietnam, Indonesien, Thailand och Filippinerna. Det viktigaste att tänka på när man letar efter Kopi Luwak är att se till att den är äkta. Oäkta Kopi Luwak kan ofta identifieras genom sitt lägre pris och sin mindre sofistikerade förpackning.

Hur mycket kostar Kopi Luwak?

Priset på Kopi Luwak kan variera kraftigt beroende på var den köps och vem som säljer den. Som nämnts ovan kan äkta Kopi Luwak köpas för så lite som 300 kr för en påse på 200 gram. Å andra sidan kan Kopi Luwak från ett exklusivt märke kosta tusentals kronor för så lite som 100 gram. När man utvärderar priset på Kopi Luwak är det viktigt att tänka på bönornas kvalitet och skördeprocessen. Medan Civetkaffekörsbären äts upp av Civeten är det endast de osmälta kaffebönorna som skördas. Därför är skördemetoden mycket begränsad och utbudet av Kopi Luwak extremt litet. Detta kan leda till ett högre pris, men kaffet tillverkas ofta av sällsynta kaffebönor av hög kvalitet, vilket gör det till en mycket högklassig produkt.

brown wooden smoking pipe beside green leaves

Hur smakar Kopi Luwak?

Smaken av Kopi Luwak kan variera beroende på vilken typ av kaffebönor och vilken process som används för att göra den. Som nämnts ovan blir kaffekörsbäret delvis fermenterat när det äts av Civetterna. Denna jäsningsprocess förstärker smaken av kaffebönorna, vilket resulterar i en mycket unik smak. Kaffekännare beskriver ofta smaken av Kopi Luwak som jordig, med en antydan av kakao. Smaken av Kopi Luwak kan också variera beroende på vilken rostningsprocess som används vid framställningen. Robusta-kaffebönor används vanligtvis för att göra Kopi Luwak, och dessa bönor är kända för sin fylliga smak. Beroende på vilken typ av bönor som används och rostningsgraden kan smaken på Kopi Luwak vara allt från mycket ljus till extremt mörk.

Är Kopi Luwak värt priset?

Som med alla högklassiga produkter varierar svaret på denna fråga beroende på person. Om du letar efter en enkel kopp kaffe för att starta dagen kan priset på Kopi Luwak verka överdrivet högt, men om du är en kaffekonnässör som är ute efter en unik och speciell upplevelse kan Kopi Luwak vara värd vartenda öre. Det finns många faktorer som avgör om Kopi Luwak är värt priset eller inte. Först och främst är det viktigt att ta hänsyn till skördeprocessen och hur sällsynt Kopi Luwak är. Eftersom bönorna delvis smälts av Civetterna är skördeprocessen mycket begränsad. Därför produceras Kopi Luwak i mycket små mängder, vilket gör den dyrare än andra kaffesorter. En annan viktig faktor att ta hänsyn till är kvaliteten på själva bönorna. Kopi Luwak tillverkas av robusta-kaffebönor, som vanligtvis är av lägre kvalitet än andra typer av kaffebönor. När robusta-kaffebönor odlas, rostas och blandas med omsorg kan de dock ge en dryck av mycket hög kvalitet.

Hur man njuter av Kopi Luwak

Kopi Luwak avnjuts bäst som bryggkaffe eller espressokaffe. Eftersom bönorna har fermenterats delvis passar Kopi Luwak inte bra ihop med traditionella bryggmetoder som French Press eller pour-over. Istället är det bäst att använda en traditionell kaffebryggare eller en espressomaskin. För bästa smak, använd kaffebönor som har rostats till en medelmörk rostning. Undvik mörka rostningar eller mycket ljusa rostningar eftersom de kan minska kaffebönans smak avsevärt. När kaffebönorna väl har rostats förlorar de snabbt sin smak, så det är bäst att njuta av Kopi Luwak så snart som möjligt efter köpet.

Alternativ till Kopi Luwak

Som nämnts ovan tillverkas Kopi Luwak av robusta-kaffebönor, som vanligtvis är av lägre kvalitet än andra bönor, t.ex. arabica. För den bästa kaffeupplevelsen rekommenderas det att använda arabicakaffebönor. Om du däremot letar efter ett kaffe med en liknande smak som Kopi Luwak kan du prova en mängd olika kaffesorter. Bland de bästa alternativen finns indonesiskt kaffe, som ofta tillverkas av robusta-bönor. Indonesiska kaffebönor är kända för sina jordiga, robusta kaffesmaker, som ofta jämförs med smaken av Kopi Luwak. Andra kaffesorter som har en liknande smak är sydamerikanskt kaffe, som ofta görs av en kombination av robusta- och arabicabönor.

I slutändan är det här kaffet något speciellt att prova. Vi rekommenderar att man inte brygger det hemma utan går till ett kafé som verkligen kan sin bryggprocess och har erfarenhet från den här typen av kaffe för absolut bästa upplevelsen.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer