fbpx

Kaffe – Intressant fakta

Kaffe är en av de mest konsumerade dryckerna över hela värden. Det finns många goda fördelar med kaffe som du kommer att älska.

 

Kaffe – en överblick

Kaffe är en bryggd dryck som tillverkas av rostade kaffebönor. Kaffeplantan kommer från tropiska Afrika och Madagaskar, Komorerna, Mauritius, och Reunion i Indiska oceanen. Plantan exporterades från Afrika till olika länder runt jorden vilket resulterade i att kaffeplantor nu odlas i över 70 länder. Kaffe är något surt och har en stimulerande effekt på människor tack vare sitt innehåll av koffein. Det är en av de mest populära dryckerna i värden och kan tillredas på flera olika sätt. Många undersökningar har visat att konsumtion av kaffe har positiva effekter på människors välmående.

Kaffets intressanta historia

En etiopisk legend berättar om kaffets upptäckt och hur en herde av getter vid namn Kaldi märkte att något var annorlunda med getterna. Getterna blev energiska efter att de ätit bär från ett visst träd och ville inte sova om natten. Kaldi berättade detta för abboten vid klostret, som gjorde en dryck av bären. Detta i sin tur gjorde abboten alert vid kvällsbönen och han delade så småningom upptäckten med de andra munkarna. Informationen om de energigivande bären började spridas och nådde först den arabiska halvön och sedan hela världen.

Det var på den arabiska halvön som odlingen av kaffe och handeln med kaffet påbörjades. På 1400-talet odlades kaffet i Yemeni-distriktet i Arabien. Vid 1500-talets början hade kaffe redan blivit känt i Persien, Egypten, Syrien och Turkiet. Allmänna kaffehus blev populära och besöktes för olika sociala aktiviteter, för att lyssna på musik, se föreställningar, spela schack och konversera.

Under 1600-talet tog sig kaffet till Europa och har varit populärt sedan dess. Ett antal människor fick negativa biverkningar av drycken och kallade den ”Satans bittra uppfinning”. Denna kontrovers spelades sedan ut av påven Clement VIII. Påven smakade på drycken och blev så förtjust i smaken att han gav drycken sitt medgivande.

Under mitten av 1600-talet introducerades kaffet i New York av britterna. Vid denna tid föredrog man ännu te över kaffe. År 1773 protesterade kolonisatörerna mot den höga skatten på te av kung George III. Sedan dess har amerikanerna föredragit kaffe över te.

Det välkända brasilianska kaffet blev känt tack vare Francisco de Mello Palheta. Han sändes av kejsaren av Franska Guyana för att ta emot kaffeplantor. Den franska guvernörens fru, som blev betagen av Franciscos tilldragande utseende, gav honom en bukett blommor där tillräckligt med kaffefrön gömts för att kaffeindustrin idag tillåtits bli en industri värd miljarder. I slutet av 1700-talet var kaffet den mest eftersökta produkten i världen, tillsammans med råolja.

Hur kaffe serveras

När kaffet väl har bryggts finns det många sätt att servera det. Kaffet kan serveras som vitt kaffe, där bryggt kaffe eller perkolerat kaffe serveras med mjölk eller grädde, eller ett mejerisubstitut. Utan mjölk eller mejerisubstitut anses kaffet serveras som svart kaffe. När det serveras kallt kallas kaffet för iskaffe eller ice coffee.

Espresso-kaffe kan även komma i många former. Mjölk läggs till i olika former i en espresso. Till exempel kan ångad mjölk användas i kaffe latte. Cappuccino och caffe macchiato används även i andra varianter. En trend idag på många ställen som serverar kaffe är att servera kaffet med ett dekorativt mönster i latten, vilket kallas för lattekonst.

Kaffe kan även blandas med alkohol för att skapa ett flertal drycker, såsom irish coffee, kahlua och tia maria.

Kaffe och hälsa

Man känner till att kaffe innehåller koffein som påverkar kroppen på flera sätt. Förutom att det stimulerar kroppen har undersökningar visat att kaffe innehåller ett antal naturliga ingredienser, bland annat starka antioxidanter. Bland de medicinska fördelarna med konsumtion av kaffe kan nämnas förebyggande av leversjukdom, förbättrad kognitiv funktion, skarpare minne, förbättrad uthållighet, lägre risk för diabetes och förlängd livslängd.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer