fbpx

Grilla som ett proffs med våra tips och tricks

Att ha en perfekt grillkväll kan vara knepigt och kan anses vara en riktig konst. Här har vi samlat några tips för att hjälpa dig grilla som ett riktigt proffs.

Njut av livet genom att grilla

Grill kan vara både en form av tillagning och ett tillbehör. I USA är grillningen ännu en av de mest traditionella formerna av tillagning. Traditionellt grillar man den fjärde juli, men grillning är förstås inte begränsat endast till denna dag. I USA kan man grilla varje dag. Att grilla är för amerikanerna både en metod för tillagning och ett socialt event. Grillning tenderar att samla familj och vänner och är en viktig social sammankomst. Tillagningsmetoden är även den viktig och påminner människor om sina rötter och ger en upplevelse av matlagning i naturen. Traditionellt hålls grillkvällar utomhus och kan därför vara lämpligt vid både mindre och större sammankomster.

Grilltekniker du kan använda dig av

Dessa olika sorters metoder av grillning kan du använda dig av, i synnerhet om du planerar att hålla en grillkväll hemma hos dig. Bjud över vänner och släktingar och njut av aktiviteten tillsammans.

  1. Rökning. Detta är en metod för smaksättning, tillagning och konservering av mat genom att låta köttet eller annan mat utsättas för röken från eld eller rykande ved. Den vanligaste maten som röks är fisk och kött.
  2. Rostning. En metod för tillagning som använder torr värme och gör att varmluft omsluter maten och tillagar den jämnt från alla sidor genom hettan från öppen eld.
  3. Bräsering. Bräsering är en tillagningsmetod som kombinerar användning av både torr och fuktig hetta. Först bryns maten vid hög temperatur och avslutas sedan i en täckt panna vid lägre temperatur med en liten del vätska. På engelska kallas denna metod ofta för ”pot roasting”.

Tips och tricks för att grilla som ett proffs

Vill du fira din födelsedag men är inte säker på var du ska hålla firandet? En grillkväll i din trädgård kan vara ett utmärkt och roligt sätt att fira. Bjud in släktingar och vänner för att ta del av din dag.

Som värd av eventet vill du förstås att firandet ska uppskattas av alla. En grillkväll kan vara krävande då det gäller att ha rätt kunskaper för att mästra grillen. Här är några råd och tips som hjälper dig att grilla som ett proffs:

  1. Organisera kolet korrekt. Kol arrangerat i två zoner kommer ge dig flexibilitet och kontroll medan du lagar maten. Gör två sidor i grillen för kolet. Genom att stapla kolet mot en sida ger det dig en sida för att bryna maten och den svalare sidan för att sedan tillaga maten tills den är helt färdig.
  2. Rengör och smör din grill. När det är dags att grilla är det ett utmärkt tillfälle att rengöra din grill från intorkade och brända rester från föregående tillagning. När grillen är rengjord, olja den då genom att använda dig av en kökshandduk dränkt i vegetabilisk olja. Detta kommer att minska risken för fastbrända köttbitar i grillen.
  3. Den rätta marinaden. Marinad är en av de viktigaste faktorerna när du vill tillaga det bästa köttet möjligt. Att marinera kan göra stor skillnad vad gäller köttets textur och smak. Det kommer hjälpa dig laga ett saftigare och mörare kött. Ofta används citronjuice, vinäger och vin vid marinering. Dessa ingredienser hjälper till att bryta ner köttets yttersta del och tillåter marinaden att sjunka in i köttet. Glöm inte smaksättare så som örter och kryddor i din marinad. Kött som marineras bör lämnas en viss tid för att tillåta att köttet absorberar marinaden och får en godare smak och finare textur.
  4. Tillbehör och såser. Huvudrätten är förstås inte komplett utan tillbehör och såser. Tillbehör kan vara majs, potatis, sallad, bönor och mycket annat. Såser är lika viktigt för att smaksätta ditt kött. Dina gäster kommer uppskatta om du lyckas presentera de perfekta tillbehören och såserna som passar med det du grillat.
  5. Olika sorters kött kräver olika temperatur. Metoden som används vid grillningen beror helt på vilken sorts kött du tillagar. Till exempel tillagas biffar och revbenspjäll vid höga temperaturer. Medan kyckling och korvar kräver lägre temperatur och längre tid för tillagning för att de ska bli genomstekta.
  6. Presentera måltiden på ett aptitligt sätt. En måltid blir mer aptitlig när den presenteras smakfullt, med garnering, tillbehör och såser. Självklart är det viktigt hur köttet ser ut. Du vill inte att köttet ska se mosigt eller bränt ut. Helst vill du ha grillränder på stekarna.
  7. Tid att svalna. När köttet har tillagats, låt det svalna under fem till tio minuter för att det åter ska suga upp vätskorna innan det presenteras.

Ha så trevligt!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer