fbpx

Öl – intressanta fakta och historia

Dricker du öl? Är det tack vare smaken? Är du medveten om vad mer du får av drycken? Läs vidare för att lära dig mer om öl.

Sanningen om öl

Öl är en av de äldsta och mest populära alkoholhaltiga dryckerna. Öl produceras genom bryggning, vilket involverar jäsning av sockerarter. Dess bittra smak kommer sig av smaksättning med humle. Öl säljs i flaskor och burk, eller på tunna, vilket är populärt på barer och pubar. I många samhällen och kulturer är öl den mest populära alkoholhaltiga drycken. Olika sociala traditioner och aktiviteter sammankopplas med drickande av öl, såsom kortspelande, dart, och andra spel vanliga på pubar och barer. Alkoholhalten och smaken hos ölet varierar i olika länder.

Ölets intressanta historia

”Beauty is in the eye of the beer holder.”

-Kinky Friedman-

Man känner till att receptet på öl är det äldsta receptet i världen. Den första processen av ölbryggning man känner till genomfördes av egyptierna runt år 5000 f.v.t. De använde saker som dadlar, granatäpplen och inhemska örter när de bryggde den första ölen. Ganska annorlunda mot ölen som vi känner till den idag. Egyptiernas användning av ölet förknippades främst med religiösa riter. Faraon kontrollerade schemat för bryggningen och hur drycken distribuerades till massorna.

Så småningom kom ölet från Mellanöstern över Medelhavet till Europa, och blev en del av européernas liv. I synnerhet gäller detta norra Europa där det fanns rikligt med korn, vilket var den främsta råvaran som användes vid bryggning.

För att standardisera tillverkningen av öl införde William IV, hertig av Bayern, lagen om renhet, vilket endast tillät vatten, humle och kornmalt som de enda ingredienserna i öl. Denna lag används ännu idag för att garantera produktens kvalitet. Under den industriella revolutionen flyttades ölproduktionen från hantverksmässig tillverkning upp till industriell tillverkning. Utvecklingen av hydrometrar och termometrar underlättade ytterligare för att bibehålla kvaliteten vid ölproduktionen.

Genom detta växte ölindustrin betydligt och har idag blivit en global industri där flera dominerande multinationella företag deltar, samt även mindre tillverkare som bryggpubar och regionala bryggerier.

Hur öl tillverkas

Att dricka en flaska öl kan ibland få en att undra hur saker tillverkas. Detsamma har du säkert undrat över vad gäller andra drycker. Vid första anblick kan det verka som att produktionen av öl är enkel. Faktum är att många tillverkare av öl strikt måste följa steg för att försäkra ölets kvalitet och för att konsumenterna ska uppskatta smaken.

Öl görs främst av fyra ingredienser: vatten, korn, humle och jäst. Det går ut på att extrahera sockret från kornet så att det kan omvandlas till alkohol och koldioxid under jäsningen. Jästen är ansvarig för jäsningsprocessen. När kornet skördats hettas det upp, torkas och spräcks. Denna process kallas för maltning och syftet är att isolera de enzymer som behövs vid bryggning.

Kornen mäskas sedan genom att nedsänkas i hett vatten. Denna process aktiverar kornens enzymer och resulterar i att sockret frisläpps. Vattnet låter man sedan rinna av från mäsken och på så vis isolerar man vörten, vilket är den kladdiga och söta vätskan som tillverkats av mäskningen. Vörten kokas sedan i ungefär en timme och humle och andra kryddor tillsätts. Har du någonsin undrat varför öl har en bitter smak? Detta är på grund av att humle tillsätts vid kokningen. Humle är frön från plantan humulus lupulus. .

När kokningen av vörten är färdig och den svalnat av, påbörjas jäsningen genom att jäst tillsätts vörten. Ölen lagras sedan i några veckor för att låta jästen sköta magin. Jästen konsumerar allt socker och omvandlar sockret till koldioxid och alkohol. Dessa två ämnen är faktiskt slaggprodukter av jästen, vilka vi njuter av när vi dricker öl! Men oroa dig inte, trots att de är jästens avfall är de förstås säkra för mänsklig konsumtion.

Efter jäsningen lagras ölen på flaska, antingen med eller utan kolsyra, vilket kan tillsättas på artificiellt eller naturligt sätt. Detta är processen av tappning och lagring. Efter detta steg kan man a sig ner till puben eller baren för att njuta av ölen.

Roliga fakta om öl

Här är några fakta om öl som kan intressera och underhålla dig:

  1. I Amsterdam får alkoholister som rengör stadens gator tio Euro, ett halvt paket rulltobak och fem öl. Detta finansieras faktiskt av en statlig organisation.
  2. Öl är en av världens äldsta drycker, och dess uppkomst kan antagligen dateras till kring den yngre stenåldern eller 9500 f.v.t.
  3. Tursamt eller icke tursamt nog dränktes Londons gator av över en och en halv miljon liter öl när ett enormt fat öl brast i St. Giles.
  4. Har du någonsin undrat vilken öl som är världens starkaste? Det är Brewmeisters Snake Venom. Den innehåller 67,5% ABV vilket står för ”alcohol by volume” medan vanlig öl endast innehåller 5% ABV.
  5. En undersökning som publicerades i American Journal of Epidemiology visade att en flaska öl om dagen kan minska risken för njursten.
  6. Zythology är studien av öl och tillverkning av öl.
  7. Tjeckien är det land där man dricker mest öl i hela världen. Där konsumerar man kring 150 liter öl varje år.
  8. Den belgiska ölen Vielle Bon Secours är världens dyraste öl. Den kostar kring 1000 amerikanska dollar per flaska.
  9. Cenosillicafobi är rädslan för ett tomt glas öl.
  10. Öl är rikt på kisel vilket ökar depåerna av kalcium samt mineraler för benen, vilket resulterar i starkare ben.

Skål! Och drick med måtta.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer