fbpx

Så gör du din egen kimchi – både nyttigt och gott

Kimchi är en koreansk delikatess som har blivit allt mer populär runtom i världen och det är inte svårt att förstå varför. Denna kryddiga fermenterade grönsakssallad är inte bara otroligt god utan även full av nyttiga probiotika och antioxidanter. Dessutom är det enkelt att göra din egen kimchi hemma. I den här artikeln kommer vi att utforska hur du kan göra din egen kimchi och varför det är både nyttigt och gott.

Nyttan med kimchi

Innan vi går in på receptet vill vi förklara varför kimchi är så nyttigt. Kimchi är gjort av fermenterade grönsaker, oftast vitkål och rättika, som har fermenterats i en kryddig sås. Under fermenteringsprocessen bildas probiotika som är bra för din tarmhälsa. Dessa probiotika kan förbättra matsmältningen och stärka immunförsvaret. Dessutom innehåller kimchi en mängd vitaminer och mineraler som vitamin C, vitamin K, folat och järn.

Ingredienser till din egen kimchi

1 kg vitkål

2 morötter

1 rättika

1 purjolök

5 vitlöksklyftor

1 bit ingefära (ca 5 cm)

3 msk fisksås

3 msk rismjöl

2 msk socker

2 msk salt

2-3 msk gochugaru (koreansk rödpeppar)

1 liter vatten

Instruktioner

Skär vitkålen i mindre bitar och strö över 2 msk salt. Låt stå i ca 2 timmar, vänd ibland och tryck ner kålen så att vätskan tränger ut. Skölj sedan kålen noggrant i kallt vatten och låt den rinna av.

Under tiden kålen drar sig, förbered såsen. Blanda rismjölet med 1 liter vatten och koka upp. Låt det svalna.

Mixa vitlök, ingefära och fisksås i en mixer till en slät pasta.

Blanda den svalnade rismjölssåsen med vitlökspastan, socker och gochugaru i en stor skål. Smaka av såsen och justera mängden gochugaru efter din önskad hetta.

Skär morötter, rättika och purjolök i tunna strimlor och blanda med kålen.

Tillsätt kimchisåsen och blanda väl så att alla ingredienser täcks.

Placera kimchin i glasburkar eller en plastbehållare, pressa ner det ordentligt för att få bort eventuell luft och täck med lock.

Låt kimchin fermentera i rumstemperatur i 1-2 dagar. Öppna burken varje dag för att släppa ut gasen som bildas under fermenteringen. Efter 1-2 dagar kan du förvara kimchin i kylen.

Njut av din hemlagade kimchi!

Nu har du din egen hemlagade kimchi redo att njutas av. Använd den som tillbehör till dina favoriträtter, som fyllning i sushi eller i en het nudelsoppa. Kimchi är inte bara gott, utan det är också en fantastiskt nyttig tillsats till din kost som kan hjälpa till att hålla din tarmhälsa i toppform.Så varför inte prova att göra din egen kimchi och uppleva både den fantastiska smaken och de hälsofördelar den har att erbjuda? Det är ett kul projekt som ger dig möjlighet att experimentera med smaker samtidigt som du tar hand om din hälsa. Så ge det en chans och njut av din egen hemlagade kimchi!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer