fbpx

Framtidens mat – här är insekterna vi kanske äter i framtiden

Vad sägs om att sätta tänderna i en chokladdoppad syrsa eller en ugnsrostad mjölbagge? Troligtvis är insekter något som vi kommer att äta i framtiden. Många länder har en lång tradition av att äta insekter, och det är lätt att förstå. Syrsor, till exempel, är rika på både protein och antioxidanter. Dessutom innehåller de järn, magnesium och zink.

Danmark producerar insekter

När det gäller att servera insekter som mat, eller som en komponent i livsmedel, ligger Danmark långt före Sverige. Livsmedelsverket har förbjudit försäljning och servering av insekter i Sverige – insekter klassas som “nya livsmedel” inom EU och måste godkännas av de europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, innan de får säljas som livsmedel. Tidigare fanns det dock oklarheter i regelverket och Danmarks livsmedelsmyndighet tolkade reglerna annorlunda än Sveriges. Danmark har fått godkänt från EU att sälja och producera matinsekter under en övergångsperiod. Hur det blir sedan återstår att se.

Hållbarhet och grön omställning

Vi blir fler och fler människor på jorden och matproduktionen är resurskrävande och påfrestande för miljön. Förespråkare för insekter som mat, hävdar att övergången till insektsproduktion är nödvändig för att vi ska kunna klara en grön omställning. Insekter ger en större mängd protein per nerlagd resurs, jämfört med köttproduktion. Insekterna kan också matas med avfall, vilket i sig är bra för miljön. En syrsfarm i Danmark matar till exempel syrsorna med mäsk som blir över efter ölproduktionen i danska bryggerier.

Vilka insekter kan man äta

De vanligaste matinsekterna är gräshoppor, syrsor och mjölmaskar. Men även buffalomask och vaxmottslarver kan komma att bli några av de insekter vi äter i framtiden.

Svenskar får i sig insekter redan i dag, även om det inte sker medvetet. Insekter finns nämligen i delar, eller hela – i bär, grönsaker och andra livsmedel. Skillnaden är möjligtvis att vi inte vet att vi smaskar i oss en insekt. Kanske är det just synen av insekten som är skrämmande, snarare än smaken. Insektsproducenter tror därför att det kan bli populärt med insektsmjöl, som kan tillsättas för att berika livsmedel, eller maträtter, med protein. I Danmark finns även insektsproducenter som tillverkar juicer med nermalda syrsor i.

Hur får man tag på insekter

Även i Sverige finns insektsproducenter, som hoppas på att förbudet mot insekter som föda ska upphöra. Medan de förfinar sina produktionsprocesser får den påhittige insektsentusiasten leta insekter på annat sätt. Den med mycket goda kunskaper kan samla in sina egna insekter eller odla själv. Annars är det möjligt att köpa insekter som säljs som föda åt husdjur, där går det att få tag på levande, frysta och torkade insekter. Det är även möjligt att beställa insekter som är tänkta som människoföda från butiker på nätet. Vill man bli serverad insekter på tallrik, eller gå och välja sina favoriter själv i butik, så får man besöka ett grannland som säljer insekter.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer