Tre av fyra Svenskar köper Fairtrade

Varannan svensk tänker att de kan påverka sin omvärld genom valen de gör när de handlar, och tre av fyra föredrar att köpa Fairtrade när det är möjligt. Förra året ökade försäljningen av Fairtrade-märkta produkter med hela 10%!

Starkt intresse för hållbar produktion

Under 2019 spenderade svenskarna i genomsnitt 433 kronor per person på Fairtrade-produkter och vårt intresse för hållbart producerade varor tycks bara öka. Enligt en ny Sifo-undersökning så handlar hela 74% av de tillfrågade Fairtrade-märkt när det är möjligt. 

Försäljningssiffrorna från 2019 vittnar också om en fortsatt ökad efterfrågan på Fairtrade-certifierad bomull i kläder och textilier, 

“Det känns verkligen positivt att trenden håller i sig från tidigare år med tanke på de stora behov och enorma potential som finns inom bomullsbranschen”, säger Cecilia Ceder, VD på Fairtrade Sverige. 

Choklad, konfektyr och kakor

Choklad, konfektyr och kakor är den kategori som ökat näst mest under förra året, tätt efter den Fairtrade-certifierade bomullen, med hela 42%, något som får direkta, positiva effekter för de hårt utsatta kakaoodlarna i Västafrika. Även vinförsäljningen har ökat med 23% och utbudet av andra Fairtrade-märkta varor i våra butiker har ökat med hela 8% mellan 2018 och 2019. 

”Den ökade försäljningen innebär att svenska konsumenter fortsätter att göra skillnad för världens odlare och anställda. De bidrar till en internationell handel som värnar mänskliga rättigheter, vilket i tider som denna framstår som viktigare än någonsin”

Cecilia Ceder

Fakta om Fairtrade

Fairtrade är en oberoende certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässig hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Varje gång du väljer Fairtrade så bidrar du till att odlare och anställda kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Förutom förbättrade ekonomiska villkor bidrar Fairtrade också till följande:

  • Fairtrade-premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet
  • Barnarbete och diskriminering motverkas
  • Demokratin och organisationsrätten främjas
  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas

Idag finns det ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter att välja bland, som t.ex. kaffe, te, kakao, bananer, choklad, ris, glass, socker och müsli. Det går dessutom att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, sportbollar och produkter som innehåller Fairtrade-certifierad bomull.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer