fbpx

10 onödig fakta om mat som är lite för intressant för att missa

grona-gronsaker-skurna-och-uppradade-fint

Det finns väl få saker som är så viktiga för kropp och sinne som mat och onödig kunskap? Så resonerar vi på redaktionen åtminstone. Om vi slår ihop de två – ja då kan det inte bli något annat än en succé! Här kommer 10 onödiga fakta om mat som bara är lite för intressant för att missa.

1. Minimorötter existerar inte, men är trots det bra för miljön

Det spelar ingen roll hur söta de är eller hur perfekt det funkar att använda minimorötter som snack – minimorötter finns inte “på riktigt”. Minimorötter är faktiskt helt vanliga morötter som gått sönder, och som fabrikörerna sedan tvättar, skalar och skär till för att få till sin lilla söta form. “Lurigt”, säger några. “Miljövänligt”, säger vi.

2. Klistret på frimärket sägs innehålla 2-8 kalorier

Det är kanske ingenting man tänker på, men det söta klistret på frimärken innehåller faktiskt kalorier. Det är dock i extremt små mängder, och så mycket brev med frimärken skickar vi faktiskt inte längre – så det är nog ingenting man ska haka upp sig för mycket på.

3. Du skulle kunna bli fysiskt beroende av aubergine

Har du tänkt på att auberginer kan vara väldigt bittra ibland? Det har vi också. Det beror på att de många kärnorna som grönsaken har i sig faktiskt innehåller en del nikotin. Det handlar om ca 100 nanogram per gram aubergine, vilket går att jämföra med de ca 2 mikrogram nikotin som en vanlig cigarett innehåller.

4. Är het mat jobbigt? Satsa på stora chilifrukter

Det kanske låter lite konstigt, men i regel brukar det faktiskt vara så att små chilifrukter är betydligt mycket hetare än större chilifrukter. Hur hett någonting är brukar mätas på scoville-skalan, och en vanlig röd chili anses vara 1500-2500 scoville, samtidigt som en habanero anses vara allt från 100.000 till 350.000 på samma skala.

5. Sallad i rymden?

Sallad i rymden, vi har ju inte ens hittat vatten där än? Det är helt korrekt att vi inte hittat vatten i rymden än, men det människan däremot lyckats göra är att odla lite sallad, och 2015 åt en människa sallad i rymden för första gången. Salladsbladet ska tydligen ha smakat… som sallad.

kakaobonor-i-hander-pa-en-man

6. 75% av all kakao odlas i Afrika

Mycket av den kakao som produceras i världen produceras i Afrika, men trots detta är det bara ca 3% av all kakao som faktiskt konsumeras i Afrika. Det är minst sagt tankeväckande.

7. Wasabi är nästan aldrig wasabi

En stor andel av den Wasabin som äts världen över, inklusive i Sverie, är faktiskt inte riktig Wasabi. Utan i själva verket är det egentligen grönfärgad pepparrot.

8. Ett rött äpple till läraren

Du känner kanske till traditionen där en elev ger ett rött äpple till den lärare som eleven vill “smöra” för? Den traditionen ursprungar i att lärare mellan 1500-talet och 1700-talet brukade kunna bli betalda i just äpplen för att kompensera för de extremt låga lönerna de innehade.

9. En gurka i havet

Det är ganska känt vid det här laget att en gurka till ca 96% består av vatten. Det många däremot inte tänker på är att havet bara består av 96,5% vatten i snitt, eftersom att 3,5% av vattnet i havet beräknas vara salt. Det innebär att en gurka nästan har en högre vattenprocent än havet.

10. Caesarsalladen har ingenting med Italien att göra

Det är lätt att tro att Caesarsalladen skulle vara italiensk, men i själva verket är den  “uppfunnen” 1924 av Caesar Cardini i Tijuana, Mexiko.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer