fbpx

Vad vet du egentligen om rabarber? Här kommer lite fakta, inspiration och tips!

Skordad-rabarber-pa-grasmatta

Med sommaren kommer många fantastiska grönsaker, frukter och bär in i säsong i Sverige, och en av de absolut vanligaste och populäraste är vår käre rabarber. Trots att det känns som om var och varannan tomt i Sverige innehåller en rabarberodling så är det inte mycket gemene man känner till om denna goda grönsak. Därför tänkte vi på redaktionen dela med oss av lite tips, idéer och information om just rabarbern! 

Rabarbern har inte ätits som föda speciellt länge i Sverige

Trots att rabarbern använts i Sverige sedan 400 år tillbaka så är det inte förrän de senaste 250 åren som vi i Sverige faktiskt ätit den som föda. Först användes och beskrevs rabarbern som en medicinalväxt, där den sades vara lindrande mot olika typer av magbesvär. Den medicinska effekten ansågs dock inte komma från stjälken eller bladen, utan då var det roten man var ute efter.

Det var först mellan 1700- och 1800-talet som vi i Sverige började använda rabarbern i matlagning. Detta eftersom att det var först då som priserna på socker blev lägre och därmed mer tillgängligt för allmänheten. När man tänker efter är detta trots allt inte så konstigt, med tanke på hur surt rabarber faktiskt är.

torkad-rabarberrot
Torkad rabarberrot

En mycket lättodlad grönsak

När man går omkring i bostadsområden i Sverige är det mer regel än undantag att man kommer skymta lite rabarberplantor lite här och var. Anledningen till det är att rabarber är väldigt enkelt att odla, men det finns några saker som kan vara bra att tänka på när du ska odla egen rabarber:

  • Använd jord som innehåller mycket näring.
  • Plantera rabarbern på en plats där vattnet har möjlighet att dränera enkelt så att det inte bildas pölar kring plantan. Det är också viktigt att välja en plats som har en lagom mängd sol på sig under dagen. 
  • Plantera inte rabarbern för djupt, ca 5 cm är en bra tumregel.
  • Plantera rabarbern sent på hösten eller tidigt på våren. Rabarbern kan även försås i en kruka. 
  • Skörda försiktigt de första 1-2 säsongerna – dvs spara en del av plantan och skörda inte allt. Det kommer hjälpa plantan att växa till sig ordentligt de kommande åren.
rabarber-vaxer-upp-ur-jorden-och-ar-redo-for-skord
6674

Rabarbern har nästan oändligt många användningsområden

Frukost, förrätt, varmrätt, dessert och eftermiddagsfika. Nästan när som helst på dagen kan du få i dig en dos rabarber, här kommer på några förslag för hur du kan använda rabarbern.

Inkokt rabarber
Gör en sockerlag som består av en del socker och en del vatten. Öppna upp och skrapa ur en vaniljstång och lägg ner allt från vaniljstången i sockerlagen och koka upp. Efter uppkok drar du bort lagen från spisplattan och lägger i ca 5 centimeter långa stänger av rabarber som du låter ligga i lagen samtidigt som lagen svalnar.

rabarber-skuren-i-stanger
  • Råsockrad
    Hyvla rabarbern tunt med en potatisskalare och blanda upp remsorna i en skål med vanligt strösocker. Perfekt topping till glassen!

  • Rabarbermarmelad
    Frukost eller eftermiddagsfika? Det spelar ingen roll – den här marmeladen är superenkel och funkar till båda. Skär rabarbern i centimeterstora bitar och lägg i en kastrull med tjock botten som står på svag värme. Rabarbern ska inte brännas vid utan bara värmas och bli ordentligt mjuk. Häll sedan på socker och citronsaft, och låt puttra tills marmeladen tjocknat till sig ordentligt, sen är det bara att hälla upp i lufttäta och rengjorda burkar.

  • Rabarbersaft
    Saft gör man i två steg som separeras med en vila på ca ett dygn. Skiva rabarbern tunt, och lägg i en stor kastrull eller gryta tillsammans med citroner och citronsyra. Här kan du också välja att ha i lite ingefära om du så önskar. Ingefära och rabarber är nämligen en fantastisk kombination. Två andra råvaror du kan blanda ner tillsammans med rabarbern är färska jordgubbar och mynta, då kommer du få en riktigt fräsch och frisk saft att avnjuta under sommarsolen!

    Häll över kokande vatten direkt på ingredienserna, låt svalna på diskbänken och ställ sen på en sval plats i ca ett dygn. Efter att blandningen fått vila blandar du i strösocker och kokar upp på spisen i ca 5-10 minuter. Det är viktigt att du håller koll på saften under tiden den kokas så att du hela tiden kan skumma av den. Efter 5-10 minuter kan du sila av saften och hälla över i flaskor som är ordentligt rena. Saften fungerar alldeles utmärkt att frysa in!
grund-till-rabarbersaft-med-rabarber-jordgubbar-och-mynta

Ut och skörda!

Som du ser finns det en hel del olika saker man kan använda rabarber till, och det är egentligen bara fantasin som begränsar vad du kan göra. 

Lycka till!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer