Så här får du perfekta grillränder på köttet eller grönsakerna i sommar

aggplanta-med-grillrander-pa-grill

Det finns få saker som är trevligare än att tillaga riktigt god mat på grillen under sommaren. Lukten från kolet när det börjar bli varmt, fräsandet som uppstår när första kött- eller grönsaksbiten nuddar gallret, och det viktigaste – smaken!

Även om man inte tror det så påverkas smaken jättemycket av textur, doft och hur grillytan har blivit på råvaran som du arbetar med. En bra grillyta är därför viktigare för smaken än vad man först kan tro. “Man äter med ögonen” är ett uttryck som de flesta känner igen, och även detta kan man påverka med tillagningsytan. Det finns få saker som kan få grillat kött, fisk eller grönsaker att se så aptitliga och frestande ut som ett par riktigt perfekta grillränder – och nu ska du få lära dig knepen för hur du lyckas!

1. Ett rent grillgaller

Se till att grillgallret på din grill är rent och i gott skick. Du håller gallret i gott skick genom att, efter varje användning, borsta rent gallret ordentligt. Det bästa är om du gör det med en grillborste när grillen fortfarande är varm, det gör nämligen att smutsen släpper mycket enklare än om du låter gallret svalna först. Det här steget tar 30 sekunder på sin höjd, så du behöver inte oroa dig över att maten kallnar.

2. Se till att gallret är smort

Ska jag smörja gallret? Varför då? Jo, ett grillgaller har ingen inbyggd non stick-funktion som till exempel en teflonpanna har. Om du ser till att olja in gallret med jämna mellanrum kommer inte maten fastna lika enkelt på grillen. Om gallret dessutom är rent kommer det hjälpa dig att få en slät yta att grilla på. Det kanske inte låter så viktigt – men vi lovar dig, det gör skillnad och är extra viktigt om du ska grilla grönsaker eller fisk. Som smörjmedel kan du med fördel använda rapsolja.

3. En förvärmd grill är en bra grill

Det spelar ingen roll hur bra din grill är, om den inte är förvärmd kommer resultatet aldrig bli riktigt, riktigt bra. När du ser att kolet i grillen börjar närma sig att få en fin glöd så sätter du ett lock på grillen och låter den bli riktigt varm innan du använder den. Det är precis som att förvärma en ugn eller stekpanna innan du använder dem.

glodande-grillbriketter

4. Slit inte i köttet när det ligger på grillen

Om köttet inte riktigt släpper från grillen, då betyder det också att det inte är dags att vända på det heller. När köttbiten är redo att bli vänd, så kommer grillgallret ha givit en tydligt bränd yta, vilket också kommer göra att köttbiten släpper enkelt från grillen. Den här punkten är lika viktig oavsett om det är kött, fisk eller grönsaker som du grillar.

5. Vänd inte på köttbiten direkt, utan vrid på den.

För att få en riktigt fin grillyta är det viktigt att du inte vänder på köttbiten innan grillgallret givit köttbiten grillmärken från två vinklar. Vrid därför på köttet ca 45 grader och låta köttet grillas i den riktningen också innan du vänder på köttbiten och grillar på den sidan som fortfarande inte blivit tillagad.

6. Vänd på köttet eller grönsakerna

Nu är det dags att vända på råvaran så att båda sidorna får tillagas. Efter att du gjort det upprepar du helt enkelt bara steg 4 och 5. Dessa två steg kan gå lite snabbare den här gången eftersom att köttet och grönsakerna redan tillagats på den ena sidan och du vill därför inte riskera att råvaran blir överkokt.

Done! (men förhoppningsvis inte well done)

Så, färdigt! Nu har du fått reda på hemligheterna bakom de perfekta grillränderna på din köttbit, fiskbit eller grönsak. Nu är det bara för dig att starta upp grillen och börja experimentera fram det ultimata grillmönstret. Lycka till!

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer