fbpx

4 Tips för att se om dina ägg är bra eller dåliga

Ägg- Råvaran som finns i nästan alla svenska kylskåp. Kokt ägg, stekt ägg, omelett, pannkakor- Listan kan göras lång på hur man kan använda denna fantastiskt näringstäta råvara.

Ett vanligt fenomen som många säkert har stött på är – Hur vet jag om mina ägg är bra eller dåliga? De har legat där i kylen ganska länge nu. Kartongen är slängd och just dessa ägg har ingen datumstämpel på sig.

Ägg är en råvara som kan vara lite klurig att lista ut hållbarheten på. Åtminstone när man låter skalet vara orört. Råvaran behöver nödvändigtvis inte vara dålig bara för att utgångsdatumet har passet. Oftast håller ägg flera veckor efter datumstämpelns pasé.

Vi har samlat ihop de bästa tipsen för att ta reda på om dina ägg är ätbara.

1. Först och främst- Kolla datumet på kartongen. Har äggen några dagar kvar innan sista förbrukningsdag behöver du inte oroa dig- troligtvis ätbara och goda.

2. Lukta på dem!

Lukttestet är en av de äldsta metoderna som kan avgöra om dina ägg är bra eller dåliga, vare sig de har datumet eller ej.
Ett dåligt ägg kan ge ifrån sig en svavelliknande lukt, då är det bäst att slänga. Om du inte känner någon direkt lukt kan du fortsätta med matlagningen.
Är du fortfarande misstänksam eller osäker på lukten, gör en spricka i skalet och häll ut ägget på en ren och torr tallrik, alternativt en skål. Luktar det underligt eller dåligt rekommenderar vi dig att du slänger ägget. Se till att göra rent tallriken eller skålen med diskmedel efter användning.

3. Ibland är det inte svårare än att ta sig en noga titt på ägget. Ser du avvikelser på ägget som att skalet har pulveriserats, har sprickor i sig eller är slemmigt finns det risk för bakteriahärja. Då bör du ta en närmare titt på insidan. Kan du se en rosa, blå, grön eller svart missfärgning i äggulan eller vitan, bör du kasta ägget. Gör rent de använda föremålen med diskmedel för att undvika bakteriespridning.

4. Flyttestet- En av de vanligare metoderna för att se huruvida ägget är bra eller dåligt .
Fyll upp en skål med vatten och placera försiktigt ägget i skålen. Om ägget sjunker är det bra, flyter det eller lutar uppåt, är det gammalt.

Se till att bevara dina ägg i en sval miljö för längsta hållbarhet, kanske i ett skafferi eller i kylskåpet.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer