fbpx

Ordna kycklingen som ett proffs

Kyckling är en favorit i många hushåll. Det är lätt att den blir torr men vi har några små knep som kommer göra stor skillnad.

1. Det magiska tricket – Lergrytan

Personligen så tycker jag att kyckling blir godast i en lergryta. Saften och smakerna från kycklingen kommer verkligen till sin rätt. Det finns så många bra recept med olika smaker.

Lergrytan är gjord av porös lera och måste vattnas igenom ordentligt innan den används. Lägg den i blöt i diskhon, i kallt vatten, över natten om den inte använts på länge. När man använder grytan ofta räcker det med en halvtimmes blötläggning.
Det finns många skäl att låta lergrytan komma till heders igen. Hela måltiden kan lagas i samma gryta och det behövs mycket liten tillsats av fett.

Alla ingredienser läggs i grytan samtidigt och den kalla – genomvattnade – grytan ställs in i kall ugn. Sedan är det bara att ställa in termostaten på rätt gradtal och ställa äggklockan som talar om när rätten är klar. Serveringen sker förstås direkt ur grytan.

När lergrytan ska rengöras räcker det med vatten och en diskborste. Den porösa leran tar lätt åt sig smak så därför bör man inte använda diskmedel. Av samma skäl kan det vara klokt att ha en särskild gryta för fisk. Däremot har jag aldrig märkt att bröd bakat i ”köttgrytan” har tagit smak. Tillagningen kan närmast jämföras med ångkokning, och bevarar på samma sätt vitaminer och näringsämnen.

Citron och timjankyckling i lergryta

Receptet är avsett för 4 port.

1 färsk kyckling (à ca 1,9 kg, gärna ekologisk)
1 röd chilifrukt (t.ex spansk peppar)
2 morötter
2 palsternackor
2 rödlökar
3 solo-vitlökar eller vitlöksklyftor (3 solo motsvarar 12 klyftor)
2 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1/2 kruka timjan
färskpressad juice av 1/2 citron

Gör så här:
Lägg en stor lergryta med lock i blöt ca 15 minuter.

Dela och kärna ur chilin. Skala och skär morot och palsternacka i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär rödlöken i klyftor. Skala vitlöken och skär ev i klyftor.

Lägg rotfrukter, rödlök och 2/3 av vitlöken i botten på lergrytan.

Gnid in kycklingen med chilin, salt och peppar. Fyll kycklingen med resten av vitlöken och några timjankvistar.

Lägg kycklingen i lergrytan. Lägg på resten av timjan kvistarna och chilin. Häll över citronjuicen.

Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn.

Sätt ugnen på 200°C.

Tillaga kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Skär ett snitt i den tjockaste delen av kycklingen och kontrollera att klar köttsaft sipprar ut. Servera gärna med ris och en tomat- och rödlökssallad toppad med fetaost (se tips nedan).

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg om lämpligt tillbehör bjuds.

Kycklingen en populär fågel

Kyckling var för inte allt för länge sedan finmat. En helstekt kyckling på söndagens middagsbord fick ögonen att tindra.

Under senare år har kyckling blivit slit- och släng mat i dubbel bemärkelse. Kycklingfilé, rätt ofta av tveksam kvalité, finns snart på varenda restaurang, i varenda lunchmacka eller lunchsallad och i mängder av recept för dem som ska laga något snabbt hemma.

Den årliga konsumtionen av kyckling är uppe i över 20 kg per person i Sverige.

Utbudet är magert: visst, det går att få hel fågel, file och klubba, färs, och lever. Resterna tas med stor fantasi till vara i diverse produkter. Men går inte att få fågel av olika kvalité, det är samma typ av kyckling oavsett om den är uppfödd med eller utan majs i fodret.

I Frankrike ska det finnas 17 olika klasser av kyckling. I den klassificeringen skulle den svenska hamna långt ner på listan.

Den tid då kycklingarna gick på gårdstunet och pickade i sig det de behövde och nackades bakom ladugårdsknuten, är förmodligen för evigt förbi. Priserna är så dumpade att det knappast går att föda upp kycklingar under goda förhållanden, i alla fall inte i sådana mängder marknaden kräver. Följden blir trängsel (25 kycklingar på en kvadratmeter), stress och för tidig slakt för att kycklingen ska utveckla den smak som den skulle kunna få. En konventionell kyckling får leva runt 30 dagar, en majskyckling 42 dagar, medan exempelvis en ekologisk kyckling får växa minst 81 dagar.

Se upp för dessa tecken när du väljer din kyckling

Massproducerad kyckling. Svenska kycklingar påstås vara bättre uppfödda än någon annanstans. Så säger man i Norge också: Endast Norge de bästa kycklingar har. Och i andra länder. Sverige må ha salmonellafria kycklingar, men knappast de godaste.

Var misstänksam när du köper styckad kyckling, framför allt filé, som allt för ofta insprutas med vatten och tidigare förbjudna fosfater för att hålla vattnet kvar. Dansk och brasiliansk kycklingfilé får mest av denna behandling.
All fryst kyckling innehåller saltlake, ibland så mycket som en femtedel av vikten, medan det är ovanligare, men fortfarande förekommande, i färsk kyckling. Oftast handlar det då om kycklingi en färdig kryddmarinad. Täckordet på förpackningen är marinad eller ”mörad”.

Tips

Ekologiskt eller alternativt producerad kyckling är dyrare. Å andra sidan räcker den så mycket längre om man tar till vara allt. Med egen kycklingbuljong slipper du tillsatserna. Man måste heller inte äta kyckling varje dag. Det där med söndagsmiddag var kanske inte så dumt.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer