fbpx

Boeuf Bourguignon – En klassiker med ädel historia

Burgunderna hade en tradition om ett skandinaviskt ursprung. Det fornnordiska namnet på Bornholm var Burgundarholm. Så egentligen är den här en Vikinga Gryta, lite intressant.

Boeuf Bourguignon har sina rötter från Bourgogne i Frankrike. Vackra Bourgogne ligger c:a 100 km sydost om Paris och regionen är en av Frankrikes mest fascinerande regioner. Känd lika för sin historiska politiska intriger som för sin bländande arkitektur, de utmärkta vinerna och sin goda mat.

Detta är en härlig biffgryta som ofta lagas av den prisbelönta Charolais boskapen, tjurarna med sin distinkta smak. Låga fetthalt som betar kring Charolles-regionen i södra delen. Idag äter man Boeuf Bourguignon över hela världen och recepten är otaliga och kända kockar lovar att man får njuta av en oförglömlig gastronomisk upplevelse med denna klassiska franska köttgryta.

Högrev den viktiga pusselbit

Är en styckningsdetalj av nötkött som kommer från oxens kraftiga hals ner mot bogen, framdelen. Högrev används framför allt till gryträtter, eftersom högrev i likhet med annat framdelskött kräver lång koktid. Rätt tillagat är det ett mycket smakrikt kött som får bra konsistens. Högrev är också vanligt som köttfärs.

Boeuf Bourguignon gör du enkelt:

Bryn 800 g högrev eller annat nötkött. Salta och peppra. Lägg över i en järngryta.

Skär en stor morot, 1 gul lök och 2 vitlökar i skivor och fräs på i stekpanna och rör i 2 msk tomatpuré och pudra över en matsked mjöl.

Häll snabbt på 3 dl rödvin, se till att det inte klumpar sig och krydda med lite timjan och ett lagerblad.

Koka upp allt i pannan under omrörning. Slå därefter över allt i köttgrytan.

Tillsätt en halv buljongtärning och låt allt småputtra en halvtimme, tills köttet är mört.

Skala under tiden 8 steklökar smålökar och skär 150 g skivad bacon i strimlor och stek allt i pannan.

Lägg i 200 g små champinjoner och låt allt puttra några minuter tillsammans med köttet i grytan.

Servera gärna med potatispure gjord på mandelpotatis

Vintips: Beaujolais-Villages 2014, art nr 5003

I motsats till bordeauxviner som blandar olika druvsorter, förekommer det nästan uteslutande endruvsviner i Bourgogne och nästan enbart av druvan Pinot Noir. Här tipsar vi dock om en populär ljus, blå röd och lättdrucken Beaujolais från producenten Georges Duboeuf och som framställts på druvan Gamay. Detta vin är en gammal spänstig och stram klassiker som har varit ett av svenskarnas favoritviner i decennier.

Beaujolais-Villages är ett lätt och ungdomligt vin som är mjukt i smaken. Fullt med bär och lite örtigt med tydlig syra. Och vinet är perfekt till Boeuf Bourguignon.

Vin familjen Duboeuf i Mâconnais-regionen har producerat vin i 4 decennier med en stor passion för vin. Georges Duboeuf själv var endast 18 år när han övertog familjeföretaget och fortsatt traditionen genom åren med att framställa ett festligt och gott Beaujolaisvin.

Avsluta middagen med min absoluta favoritdessert:

Crème brûlée

3 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 vaniljstång
0,75 dl socker
6 äggulor
råsocker

Separera äggulorna och lägg i en bunke. Koka upp en urskrapad vaniljstång med frön, grädde, mjölk och socker. Slå över den heta vätskan över äggulorna försiktigt medan du vispar med elvispen. Häll upp i sju ugnsfasta portionsformar som står i en långpanna. Slå på kokande vatten i långpannan så att formarna står en liten bit i vatten. Grädda i 150 gr i 30 min. Låt formarna svalna och ställ i kyl i ca 3h.

Innan servering, strö på råsocker och bränn med en brännare eller använd en grillfunktion i ugnen i ca 2 min tills sockret precis smält.

”Bränd grädde”, kan även stavas crème brulée enligt den senaste franska stavningsreformen. Är en dessert där de viktigaste ingredienserna är socker, ägg, grädde, mjölk och vanilj. Den tillagas ofta i separata portionsskålar (s.k. ramekiner) i ugn, ibland i vattenbad, och serveras kall med ett tunt, karamelliserat lager av socker på ytan.

Ursprungligen är det en fransk dessert, noterad för första gången av François Massialot, 1691 och är besläktad med den traditionella desserten Crema catalana från Katalonien. Ordet brûlée är franska och betyder bränd. Det finns många varianter på denna dessert. Exempelvis kan man ha i smält mjölkchoklad.

Ofta råder det begreppsförvirring kring begreppen brylépudding och crème brûlée, vilket är olika efterrätter men eftersom de ofta blandas ihop så används orden ibland för att beskriva båda rätterna. En klassisk brylépudding serveras uppstjälpt som en pudding med karamellsås medan crème brulée är mindre fast, serveras i formen, och har ett bränt lager av socker på ytan.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer