6 grönsaker du kan odla på din balkong

Det är både miljösmart och bra för din ekonomi, och som grädden på moset så smakar det också så mycket bättre med egenodlade grönsaker! Dessutom behöver du inte bo på en gård med ett grönsaksland för att kunna odla eget; du kan enkelt göra det på din egen balkong. Här nedan listar vi 6 grönsaker som är enkla att odla själv – på balkongen.

Tomater

Att odla tomater på balkongen är enkelt, knepet är att välja rätt sorts tomat; de som trivs i en kruka. Busktomater är det bästa att satsa på om du vill kunna njuta av solmogna tomater direkt från balkongen.

Tomaten behöver mycket sol för att smaka så bra som möjligt, men de första dagarna dör den få stå i skugga och anpassa sig till sitt nya liv utomhus. Vattna regelbundet men var noga med att inte vattna för mycket, om vattnet ligger kvar i botten kan plantan ruttna. 

Potatis

Det kanske låter konstigt, men du kan faktiskt odla potatis på balkongen! Du behöver bara en stor hink som inte släpper in ljus för att börja din odling. 

Börja med att förgro eller inhandla sättpotatis som du sätter i hinken. Se till att ha bra dränering och näringsrik jord. När blasten sen börjar skjuta i höjden kan du fylla på med mer jord. Låt potatisen stå soligt, men gärna i ett läge som inte har konstant solljus. Den första potatisen bör vara klar efter ca 2 månader. 

Gurka

Gurka växer gärna på höjden och funkar därför alldeles utmärkt att odla på en balkong; bind helt enkelt bara upp den vid en spalje intill väggen när den växt till sig!

Gurkan gillar ljus men ska inte stå i direkt solljus. Gurka bör du skörda med jämna mellanrum eftersom allt för stora gurkor tar för mycket näring av plantan och hindrar andra gurkor från att växa ikapp. 

Chili

Chili gör sig bäst om du börjar förodla den på vårvintern och sedan ställer ut den på en varm och vindskyddad plats på balkongen när våren verkligen anlänt. När chilin blivit stor och van vid att stå på balkongen så kan den med fördel stå ute dygnet runt under sommaren. 

Örter

Olika örter är olika känsliga – en del kräver mycket omsorg medan andra klarar sig själv och rentav växer som ogräs. Mynta och oregano är två mycket livskraftiga örter som passar sig bra på balkongen, men precis som alla örter så vill de ha mycket ljus och kan därför med fördel placeras i balkonglådor.

Plantera örterna i näringsrik jord och med gott om utrymme, och kom ihåg att inte vattna för mycket!

Morötter

Precis som med alla rotfrukter så behöver du en ganska djup kruka för att moroten ska ha plats att växa sig stor både nedåt och på bredden. 

Lägg krukskärvor eller större stenar i botten på krukan och fyll på med jord när du ska så. Ställ krukan på ett varmt ställe och se till så att jorden inte torkar ut. När blasten börjar skjuta i höjden får du hålla kolla och gallra med jämna mellanrum.

Facebook Kommentarer