Tempeh – Det vegetariska proteinet

Det vegetariska proteinet tempeh har funnits länge i Indonesien, men för några år sedan var det nästintill okänt i Sverige. Nu har Pia Qvarnström dragit igång en storskalig produktion av proteinet här i Sverige, men hon tror samtidigt inte att det är nya produkter som behövs för att minska matens klimatavtryck, utan nya vanor. 

Vegan utan att gilla grönsaker

Det började med att Pia Qvarnströms kompis Lisa valde att bli vegan, men hon gillade inte grönsaker och googlade därför runt efter alternativ och hittade indonesiska tempeh som görs på sojabönor. Bönorna kokas med svampmöglet rhizopus oligosporus och efter några dagar bildas ett mycel som binder ihop bönorna. Bönmassan kan sedan pressas till kakor som kan kokas, stekas eller friteras. 

Det hela låter kanske inte så frestande, men det väckte Pias intresse och hon började experimentera hemma i lägenheten. Kombon tempeh, surdegsbröd och groddade och syrade grönsaker var riktigt lyckad och snart började hon sälja nyheten via foodtrucken Mögel. För ett par år sedan beslöt hon sig slutligen för att skala upp tillverkningen och nu producerar hon Bärta, en slags tempeh gjord på groddade och kokta svenska, gula ärter. 

Problemet med en ny produkt

En ny produkt innebär inte bara att man har lite uppförsbacke när det kommer att ta sig in i matbranchen och dagligvaruhandeln, men också att förklara hur den skall användas. Bärta finns i smaksatta varianter, och de är nära nog omöjliga att missförstå, men den naturella kan vara knepigare. Pia berättar bland annat att de ofta får frågor om hur man ska göra med “pappret” i förpackningen – när det faktiskt är själva produkten. Pia Qvarnström menar dock att det inte är så underligt, om du aldrig hade sett köttfärs förut så vore den också svår att förstå sig på utan instruktioner.

Planetnyttigt protein

Bärta lanseras som “planetnyttig” och sanningen är att gula ärtor inte orsakar ens en tiondel så stora utsläpp av klimatgaser per kilo råvara som t.ex. kyckling, och under hundradelen jämfört med nötkött.

Pia menar dock att vi inte behöver nya produkter Istället tror hon att vi behöver nya vanor och dessutom bli bättre på att använda allt det som redan finns. Idag är det standard att alla olika typer av matvaror skall finnas jämt, året runt, men egentligen vore det bättre för klimatet om vi höll oss till det som är i säsong. Då skulle också butikskedjorna kunna bli mer flexibla och använda mindre jordbruk som bara levererar delar av året. 

Bärta produceras idag på en industriell skala, men produktionen är ändå långt ifrån helautomatiserad. Enligt Qvarnström har de i stort sett bara skaffat större kastruller och en dedikerad lokal. Det finns inga löpande band – allt görs manuellt. Delar av processen skulle dock kunna skötas bättre och mer effektivt av robotar, och Pia är säker på att det är något som väntar i framtiden. Andra saker måste förstås fortfarande skötas av människor, processen måste hela tiden finkalibreras, och en robot kan ju inte provsmaka produkten för att se till att den smakar bra.

Vill du också göra en insats för miljön? Håll utkik efter Bärta i din lokala livsmedelsbutik, eller varför inte gå steget längre och be om att få det inköpt.

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer