Så serverar du vinet för att få det att smaka bättre

Visste du att du kan få vinet att smaka bättre genom att servera det på rätt sätt? Antagligen. Men visste du att det gäller både fint vin på flaska och bordsvin och bag in box? Här nedan bjuder vi på några tips som får vinet att smaka bättre.

Lufta vinet i en karaff

En karaff är en bra sak att börja med för att kunna lufta vinet. Vin innehåller nämligen generellt sett svavel, vilket används för att stabilisera vinet men också fungerar som konserveringsmedel. Genom att hälla upp vinet i en karaff och röra runt det lite så får man bort lite av den stickiga svaveltonen som man många gånger kan känna på vinets doft. 

Rätt temperatur

Den här är kanske självklart, men du vill alltid servera vinet som det är tänkt att avnjutas. Ett rött vin ska inte vara för varmt och ett vin ska inte vara för kallt. Om du har förvarat ditt röda vin i rumstemperatur så kan du ställa in det i kylen en liten stund innan servering. Med ett vitt vin vill du tvärtom gärna ta ut det ur kylen en stund innan servering. 

Rätt tidpunkt

Vi menar inte tiden på dygnet, även om det kanske är trevligare med ett glas vin på kvällen än på morgonen, utan istället handlar det om tidpunkten då vinet är gjort för att drickas.

Ett fint vin ska ofta ligga i källaren ca 10-30 år eller till och med ännu längre. Enklare viner som bag in box och bordsviner är däremot gjorda för direkt konsumtion. Ett boxvin har dessutom alltid ett tappningsdatum och de håller sällan längre än 10 månader efter det datumet. Det är alltså värt att hålla reda på när ditt vin tappats och när det är tänkt att avnjutas efter det.

Tilltugg spelar roll

Ett tilltugg är ett smart och enkelt knep att använda sig av för att lyfta vinet. Det finns två klassiska vinkompisar –  fett och salt. Till ett rött vin passar en charkbricka eller smakrika hårdostar perfekt, medan ett vitt vin ofta gifter sig bra med syrliga ostar som get- och fårost eller skaldjur. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer