fbpx

Hur man lagar mat med olika typer av alkohol – från vin till whisky

Att använda alkohol i matlagningen är ett bra sätt att tillföra smak och djup i dina rätter. Olika typer av alkohol kan användas för att förhöja smaken på din mat på olika sätt. Från vin till whisky, så här lagar du mat med olika typer av alkohol

Att tänka på:
När du tillsätter alkohol i en het panna, se till att ta bort kastrullen från värmekällan först för att undvika eventuella lågor som orsakas av att alkoholen antänds. Detta är särskilt viktigt när man arbetar med sprit med högre alkoholhalt som till exempel Cognac eller Whisky.

Tänk också på att alkoholen kommer avdunsta snabbt under tillagningen, vilket gör att smakerna kommer bli koncentrerade.

Vin
Vin är ett populärt val till matlagning eftersom det skapar komplexitet och djup i såser, grytor och marinader. Särskilt rött vin är bra till nöt- och lammrätter, medan vitt vin passar bra till fågel och skaldjur. När du lagar mat med vin, se till att använda ett vin som du också skulle gilla att dricka, eftersom kvaliteten på vinet så klart kommer att påverka smaken på din maträtt.

Öl
Öl kan användas för att ge smak till grytor, chili och bröd. Mörka öl, som en stout eller porter, är bra för att skapa djup och fyllighet i en rätt. Ljus öl, som en pilsner eller en lager, kan användas för att lägga till en uppfriskande not i din rätt.

Whisky 
Whisky kan användas för att tillsätta rökighet och karamellsmak i en sås eller marinad. Det passar särskilt bra med fläsk, kyckling och lax. När du lagar mat med whisky använd en whisky av god kvalitet som du skulle älska att dricka, köp inget billigt bara för att du ska ha det i maten.

Brandy
Brandy eller Cognac används ofta i efterrätter, särskilt i rätter som flamberade frukter, eftersom den ger en söt och fruktig smak. Den kan också användas för att avglasera stekpannor för att lägga till ett djup i såser.

Rom
Rom kan användas för att ge en söt och kryddig smak till rätter, särskilt i kött marinader eller i glasyrer till kakor och desserter.

Sherry
Sherry är ett starkt vin som kan användas för att ge en sås eller en soppa en nötig och söt smak. Den passar särskilt bra med skaldjur och i kycklingrätter.

Olika typer av alkohol kan lägger till djup, komplexitet och unika smaker i dina rätter. Oavsett om du använder vin för att förhöja smaken på dina såser, eller whisky för att addera ett rökigt inslag i dina marinader så är möjligheterna oändliga. 

Läsvärda artiklar

Facebook Kommentarer